Нашенци и гърци на СПА в Огняново

Нашенци и гърци на СПА в Огняново  | StandartNews.com

Наплив от туристи радва хотелиери и ресторантьори в гърменското село Огняново. С началото на пролетта интересът към курорта е засилен и води тук не само нашенци, но и чужденци. Над 90% от легловата база в населеното място е вече е заета за Гергьовден. Най-много ще са гостите от страната, но ще има и доста гърци.

„Курортът ни разполага с над 1000 легла. Преди повече от година бе ремонтиран профилакториумът, който е най-луксозният в региона. Там се предлагат СПА процедури, всякакви екстри. Няма да има нито едно свободно място вечерта на 6 май в селището ни. Всеки иска хем да отдъхва, хем да ползва лечебната сила на нашите минерални извори", твърдят хотелиери.

Заради интереса на туристите към населеното място доста местни жители зарязаха тютюнджийството и се захванаха с хотелиерство. В курорта са изградени над 15 хотела, почти всяка къща предлага стаи за нощувки. От година на година гостите се увеличават. Лековитата вода дава поминък на местното население. Тя е известна още от римско време. Изворите са с отлични целебни качества и лекуват куп болести. Предимството на курортното селище са ниските цени за нощувки. Може да се намери легло за 10-12 лева на вечер. В някои хотели се спи само за 15-20 лева, а в цената е включена и закуска. Затова и по-бедните гърци атакуват Огняново. Те предпочитат този курорт пред морето. Повечето хотелиери са направили оранжерии, в които растат екологично чисти домати, краставици, картофи. Целта е гостите да се хранят здравословно.

„Развитието на туризма дава поминък на местното население. Затова работим много за облекчаването дейността на туристическия бранш", твърди кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай