Миряни и туристи атакуват храма на поп Бербо

Миряни и туристи атакуват храма на поп Бербо | StandartNews.com

Село чества Димитровден в уникален храм

Заради отец Стоян Бербатов все повече миряни и туристи бият път до благоевградското село Марулево. Доста от гостите са чужденци, хвалят се местните хора. Свещеникът е родственик на футболната звезда на френския клуб „Монако" Димитър Бербатов. Божият служител води служби в 154-годишния уникален храм „Свети Димитър". Той обслужва вече над седем години светата обител, която е паметник на културата. Навръх храмовия празник – Димитровден, тук пристигат не само благоевградчани, но и чужденци. Стотици миряни от града и околните селища ще присъстват в Марулево в понеделник.

„Тържествената света литургия ще започне в 08,30 часа. Дълго време в храма имаше греди и метално скеле, останали от започнал, но недовършен ремонт. Успях обаче да получа разрешение да махна тези строителни съоръжения и сега миряните ще могат да влязат вътре и да чуят и видят службата ми", заяви отец Стоян.

Той се бори за спасяването на вековната света обител. Тя се нуждае спешно от реставрация на иконописите и стенописите.

„Голямата ми болка е окаяното състояние на вътрешността на църквата", признава Бербатов.

След службата ще се раздаде курбан за здраве на всички присъстващи. Жителите на селището доста пъти заделяли средства за уникалната църква, но те стигали за козметични ремонти. Преди 5 години от Комисията по вероизповеданията отпуснали 20 хиляди лева. С тях успели да ремонтират покрива, че да не тече вода върху поп Стоян при всеки дъжд. Стегнали и оградата, оправили двора. За реставрацията на иконописите са молили за пари и на Министерство на културата, но засега резултат няма.
Владимир Симеонов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай