Министрите във Варна вече само на риба

Министрите във Варна вече само на риба | StandartNews.com

Не очакват отлив от затворените заради съмнения за антракс в месото заведения

Министрите вече ще хапват само салата и риба по време на визитите си във Варна. Истерията с антракса край морето настигна и хората от властта, след като стана ясно, че на 10 юли областният управител Стоян Пасев е вечерял с двама от тях в ресторант, затворен тази седмица заради карантината. Менюто на министерската трапеза било от телешки пържоли, уточни пред медиите губернаторът. Всъщност Пасев вечерял тогава в компанията на спортния министър Красен Кралев и министъра на отбраната Николай Ненчев в елитно заведение в местността Салтанат, научи "Стандарт". Областният управител бил с малките си щерки, на които дори доял порциите. Но никой нямал след това нямал здравословни оплаквания от храната.

Всъщност, на въпросния 10 юли във Варна е бил и вицепремиерът Ивайло Калфин. Той обаче не бил с колегите си вечерта в ресторанта. "Не съм бил в това заведение във Варна, където е имало доставка на заразеното месо. Надявам се да няма пострадали хора от това", каза министърът пред "Дарик". По думите му сагата с болната от антракс крава и пласираното по заведения месо от животното е обсъждан на Министерски съвет.

23 заведения и месарница във Варна, два обекта в Кранево и ресторант в Бяла бяха затворени светкавично в сряда, след като стана ясно, че са зареждали от транжорна "Дари", където е обработвана умрялата от антракс крава от село Млада гвардия. От кризисния щаб при областния управител разпространиха списък с обектите, в които е възможно да са попаднали опасни мръвки. Заведенията бяха спешно дезинфекцирани и от тях инспекторите от Агенцията по безопасност на храните взеха проби за изследване. Докато излязат резултатите, кръчмите затвориха кухните си. Собствениците на заведения веднага наддадоха вой, че изпреварващата информация - с имена в "черния списък" съсипва бизнеса им. В понеделник очакваме резултатите от пробите за ефективността на дезинфекцията, надявам се да са отрицателни и заведенията ще отворят веднага, увери губернаторът Стоян Пасев. Председателят на БХРА във Варна Павлин Косев обясни, че властите са реагирали светкавично, за да опазят здравето на хората. По думите му това няма да се отрази на туризма като цяло, най-много да има някакъв отлив от консумацията на месо, но всяко чудо за три дни. Той допуска, че някои от заведенията може обаче и да не отворят дори и при категорични отрицателни резултати на пробите, ако работата и оборотите им паднат с 60-70 %.

Хотелиер: Отказваме резервации с хранене

Тежък удар за туристическия бранш е случаят със заразеното месо с антракс. В Добричка област месо от цеха е доставено в кухните на два обекта - хотел "Зора" и комплекс "Интер парк". Пред "Стандарт" управителят на "Зора" Валентин Колев призна, че заради затворената кухня в момента отказва всякакви резервации с изхранване. "Този случай е невероятен удар върху бизнеса ни. Като цяло сезонът тази година е много труден. Ние работим едва на 20-30 на сто спрямо миналия сезон, а сега сме принудени и да отказваме записване с изхранване в разгара на отпуските", каза Колев. Той е бил принуден да освободи персонала от кухнята. "Гостите, които имаме в момента с изхранване, сме пренасочили към други обекти и изцяло поемаме ние храненето им на други места", коментира още Колев. Според него контролът трябва да бъде двойно и тройно затегнат, за да не се повтарят такива случаи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай