Мелник иска помощ да стане топкурорт

Мелник иска помощ да стане топкурорт | StandartNews.com

Мелник е най-малкият град в България. Според регистрите в него живеят 337 души. Разположен е в живописна местност на 22 км от Сандански, а на 7 км от Мелник се намира Роженският манастир. През Средновековието славата на града се носела из цяла Европа. Градчето е митрополитска резиденция още от VI век, от когато датират първите му църкви. Те са били толкова много, че в миналото наричали Мелник града на 100-те църкви, независимо че според историческата истина те са били около 70 плюс 4 манастира.

Хотелиери и местни правят сдружение за развитието на града

Хотелиери и жители на най-малкия ни град Мелник се обединиха заради бъдещото развитие на курорта. На емоционална среща в едноименния хотел не липсваха и личните нападки. Накрая обаче всички стигнаха до извода, че само заедно могат да помогнат за възкръсването на славата на наричания в миналото "богозидан град".

Те изразиха недоволството си от ръководството на община Сандански за неглижирането на курорта, който е архитектурно-художествен археологически и природен резерват. Защото с години не се решават проблемите в инфраструктурата, сметосъбирането и осветлението. Всичко това води до отлив на туристи от страната и чужбина. "Крайно време е да реагираме срещу властта в общината. Да отидем на една сесия на общинския съвет. Да им кажем в очите, че не сме доволни от тях и че сваляме доверието от осъдения преди време кметски наместник в Мелник Христо Ташев, който си прибира заплатата от 500 лв., а нищо не прави за града. Оправдава се, че нищо не зависи от него. Все е в болничен", каза архонт Иван Кочев, който е инвестирал 6 милиона лева в Мелник. Той и останалите коментираха и идеята да искат друг статут на курорта, който да не е в община Сандански. Защото заради тях в момента тук няма нито здравна служба, нито аптека, нито лекар.

"За да се случи това, което искаме, ни трябва силно лоби в изпълнителната власт. Някога Мелник имаше приятели и сподвижници на всички нива в държавната йерархия. Без подкрепата на депутати, на министри, без помощ на национално ниво, няма как да успеем сами. Трябва да се направи ново сдружение, което заедно с държавата да възроди Мелник", каза старият мелничанин генерал Атанас Кременлиев. Участниците решиха да изготвят годишен календар - всеки месец в курорта да се провеждат атрактивни събития. Да се отпечати рекламна брошура, която да се разпространява не само в региона, но и в страната.

"Стана пълна говорилня, съжалявам, че присъствах", коментира кметът на Мелник Христо Ташев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай