Лясковец привлича туристи край "Светицата"

Лясковец привлича туристи край "Светицата" | StandartNews.com

Велико Търново. Уникална местност в Лясковец ще стане най-новият туристически обект, финансиран със средства от европроект. Местността „Светицата", откъдето е започнало развитието на днешен Лясковец, ще се превърне в туристически обект след реализирането проект на „Местна инициативна група Лясковец – Стражица".

Местността ще стане туристическа атракция с историческа значимост за общината след като стана ясно че проектът вече е одобрен за финансиране по мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности".

Общата му стойност е 43 000 лева, като се предвиждат следните дейности: възстановяване и ремонт на съществуващото стълбище и изграждане на нови алеи за достъп до историческата местност „Светицата", възстановяване в оригинален вид на беседка – тип „Ротонда", изграждане на площадка „Старият параклис" с цел пресъздаване на параклис, символизиращ първата църква на града, и представляваща обект с културно историческа ценност за град Лясковец; обособяване места за отдих и развлечение на децата и ученици в местността „Светицата" и изграждане на осветление и видео наблюдение на местността „Светицата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай