Кметове поискаха плажовете

Кметове поискаха плажовете | StandartNews.com

Добрич. На работна среща, инициирана от областният управител на Добрич д-р Маргарита Новоселска, между кметовете в област Добрич и депутатите, избрани от Добрички многомандатен регион, кметовете на трите морски общини - Шабла, Каварна и Балчик са поставили на вниманието на народните избраници темата с нестопанисваните плажове. Това заяви пред медиите депутатът от НФСБ от региона Валентин Николов и добави, че се предвижда с промени в закона за Черноморското крайбрежие те да бъдат дадени на общините, които и без друго правят разходи от собствените си бюджети за да ги почистват, особено през летния сезон. Депутатът добави, че е дискутирана и темата с визите за руски туристи.

"Известно е, че от 7-8 години има една офшорна фирма, която е несменяема и тя издава визите. Сега се надяваме да бъде сменена, още повече, че бе заявено от министъра на туризма Ангелкова, че процесът ще е по-бърз и ще се издават за 3 до 7 дни, а и ще са по-дългосрочни - с валидност от 3 до 5 години", каза още В. Николов.

Той добави, че кметът на Шабла проф. Райна Бърдарева е потърсила съдействие за изграждането на лечебна база на територията на общината, която разполага с Тузла и лечебна кал с доказани качества.

Сред темите поставени на вниманието на народните представители от кметовете в областта е и предстоящото разширяване на защитените територии, като проф. Светла Бъчварова от БСП и Живко Мартинов от ГЕРБ подчертаха, че сега е моментът да се прегледат предлаганите терени и в тях да не подадат обработваеми земеделски земи.

"Нямаме нужда от НАТУРА върху НАТУРА", заяви Мартинов. В срещата участие взеха всички депутати без представителя на ДПС Рушен Риза, като народните представители заявиха готовност да работят за благото на жителите на Добричка област въпреки политическите различия.

"Ще подкрепим всички разумни решения, които са в обществен интерес на хората от област Добрич", заяви проф. Бъчварова.

Инициаторът на формата д-р Новоселска заяви, че това е първата такава среща, като добави, че те ще са регулярни и следващата ще се проведе през март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай