Къщи за гости никнат в Делчево заради бум на туристи

Къщи за гости никнат в Делчево заради бум на туристи | StandartNews.com

Благоевград. Не спират да се строят къщи за гости в гоцеделчевското село Делчево. Наши и чужди туристи непрекъснато посещават красивото селище в Пирин планина и това накара местни хора и инвеститори да стягат стари и да вдигат нови сгради.

Заради наплива на гости в последните години се построиха над 20 къщи, които предлагат около 200 легла за нощувка и всички удобства за обитателите. И две механи отвориха врати, за да има къде гостите да хапнат и да пийнат. Селището разполага и с два паркинга за над 100 автомобила, тук заработи вече и туристически център.

Местните хора, почти всички пенсионери, пък се чудят какъв език да учат на стари години. Защото им се налага да живеят в интернационално Делчево. Все повече чужденци се заселват в селото – германец, полякиня, холандец. Пенсионерът и бивш фармацевт Вилям Ван ден Берг инвестира в селото и построи 7 къщи за гости. Той е убеден, че тук тепърва ще идват все повече туристи.

"При мен гостуват не само мои сънародници, но и французи, и германци. Всички са възхитени от селището, от природата. За тях това спокойствие тук е сбъдната мечта", твърди холандският инвеститор.

"В последните месеци много питат за имоти гърците, но не им се дават пари. Ще им се да спазарят къщи за жълти стотинки, както бе преди десетина години. Сега няма жилищна сграда, която да е под 15 000-20 000 лева, а някога ги подарявахме за по 3000-4000 лева", твърди кметският наместник на Делчево Иван Панайотов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай