Издаваме визи на руснаците за 48 часа

Издаваме визи на руснаците за 48 часа | StandartNews.com

След дискусия на в. "Стандарт": Варна иска Музей на Тракийската цивилизация, бизнесът апелира за полети на „Райън ер" и „Изи джет"

Руските туристи вече получават визи за 48 часа. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на дискусията "Сезон 2016" на в. "Стандарт" във Варна. Форумът бе открит от главния редактор на "Стандарт" г-жа Славка Бозукова.

Ангелкова съобщи още, че министерство на туризма е превело над 331 000 лв. на външно министерство за бързо издаване на визи.

По време на дискусията в морската столица стана ясно още, че наши експерти ще бъдат командировани в Москва за по-оперативна работа с руските туристи.

Командироват още 732 полицаи по морето

732 полицаи от вътрешността на страната ще командирова МВР във Варна, Бургас и Добрич, за да бъде напълно охраняема цялата територия на морето за предстоящия сезон, съобщи от своя страна зам.-шефът на Националната полиция старши комисар Тодор Гребенаров.

Той допълни още, че чешки полицаи ще работят през лятото на територията на Китен, Приморско и Слънчев бряг, които също ще подпомагат туристите.

Той разкри, че смесените патрули с чешки служители на реда ще са на територията на област Бургас, а по традиция във Варненските и Добрички курорти ще има патрули от български и румънски полицаи.

"Вече от 4 месеца работим по сигурността на лято 2016. Дори вчера /б.а. – в сряда/ имахме такава среща в Бургас, сега във Варна, правят се такива срещи и в Добрич. Анализът ни показва, че тази година в страната се очакват повече туристи и затова съставът, който ще бъде командирован в трите морски области през сезона е увеличен – общо 732 полицаи от вътрешността на страната ще бъдат командировани от 1 юни до 30 септември.

Наред с това през летния сезон служителите на реда от трите дирекции Добрич, Варна, Бургас, които са командировани по границата се връщат по местата си, за да поемат охраната за лятото. Във Варна ще има командировани 144 полицаи от вътрешността, в Бургас – 556 души, а в област Добрич – 32 души. Ще има отново съвместни патрули, като и тази година предстои да подпишем имаме споразумение и да има колеги от чешката и румънската полиции", каза ст. комисар Гребенаров.

 "И тази година ще има брошури, които да информират туристите и да са превенция срещу джебчийството. Имаме готовност и ще наемем хора на допълнителни договори с различни езици – руски, английски, немски, полски, които да подпомагат гостите по морските курорти при подаване на жалби", заяви още Гребенаров.

Сред мерките, които МВР предприема е и засилена охрана на морските летища – Варна и Бургас. Охраната ще е подсилена от жандармерията. В комплексите се правят срещи с охранителните фирми и обучения на служителите им.

По плажните алеи, в моловете и прилежащите им територии, ще има моторизирани и велопатрули.

Руският консул: Ние също можем да участваме в съвместни патрули

Руският консул във Варна Сергей Лукянчук заяви, че страната му със сигурност би проявила интерес към осигуряване на съвместни патрули по морето през летния сезон в България в рамките на дискусията на в. „Стандарт".

Той връчи специална благодарствена грамота на кмета на Варна Иван Портних за отношението на общината към руските паметници. Лукянчук сподели задоволство от предприетите стъпки от страна на България и облекчените условия за издаване на визи за руски туристи в страната ни.

На проблема, койюто туристическият бранш постави – именно по-лесна процедура за наемане на работна ръка от страни от бившата ОНД, зам.-министър Ангеличин от външно министерство увери, че страната ни е предприела всичко възможно в тази посока.

И добави, че непрекъснато се води диалог с Министерството на труда и социалната политика за решаване на този проблем, като увери, че МВнР има готовност за реакция веднага при адекватно решение.

Музей на Тракийската цивилизация

От своя страна пък бизнесът представи на властта и своите предложения за предстоящия сезон. Шефът на "Албена" АД Красимир Станев предложи в морската столица да бъде направен Музей на Тракийската цивилизация.

Бизнесът иска полети на „Райън ер" и „Изи джет"

Двете нискотарифни компании „Райън ер" и „Изи джет" трябва да имат полети до Варна и Бургас. За това настояха представители на бизнеса пред министър Николина Ангелкова по време на дискусията „Сезон 2016" във Варна, която се организира от в. „Стандарт".

Оказа се обаче, че компаниите искат субсидия, за да изпълняват подобни полети от Европа за България.

За това министър Ангелкова обеща да съдейства да има разговори между „Райън ер" и община Варна. Ангелкова е обнадеждена, че полетите могат да станат факт след като наскоро „Райън ер" вече са пуснали редовна линия София – Лондон.

Повече приходи от туризъм с онлайн системата между хотелите, НАП и МВР

Стартирахме отделното обществено обсъждане на законопроекта за единната система за туристическата информация, свързването на регистрите на хотелите с НАП и МВР и онлайн системата по защитени канали. Това каза пред журналисти във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова по време на дискусията за българския туризъм, организирана от в. "Стандарт".

 „Операторите, които ще ги ползват, в случая Министерството на туризма, МВР, НАП, НСИ и кметовете на общини, ще използват само тези данни, които са им необходими, съобразно компетенциите, които имат и съответно спазването на всички изисквания на закона", коментира Ангелкова. И специално подчерта, че няма да има нарушаване и публичност на личните данни на хората.

 Ангелкова посочи, че се очаква повишение на приходите, защото по този начин при създаване на автоматична онлайн връзка в реално време и ползването на такъв софтуер, който да бъде еднакъв за всички хотели и свързан с тези системи, ще даде възможност за осветлението на голяма част от нерегистрираните нощувки. „Ще улесним и бизнеса, защото те й към момента са длъжни да подават тази информация в МВР и НАП", добави министър Ангелкова.

Проект за 2 млн. отваря пътя към Аладжа манастир

По време на дискусията стана ясно още, че една от големите атракции на Варна - Аладжа манастир е затворен, тъй като има надвиснала скала, която застрашава туристите.

За да се отвори отново община Варна е разработила проект на стойност 2 млн. лв. В момента обаче манастирът се нуждае от спешен ремонт, алармира проф. Валентин Плетньов, директор на Регионалния исторически музей във Варна.

Браншът и местните власти настояват за нов дебат - кадрите и евтини самолетни билети

В края на дискусията главният редактор на вестника Славка Бозукова обобщи основните ангажименти, които пое министърът на туризма Николина Ангелкова.

А именно – още следващата седмица да се проведе заседание на консултативен съвет, създаден във ведомството, който да започне работа по решаване на проблема с кадрите за бранша.

Беше подчертано, че подчертавайки, че МТ е предоставило на външно министерство 331 000. лв., с които да се въведат нови технологии, облекчаващи издаването на визи за руски туристи. Сред ангажиментите, които министърът на туризма пое бяха още:

- разработката на нова методика за плажовете и тяхното управление;
- изготвяне на правила за къмпингуване, които до 20 май да бъдат предоставени за обществено обсъждане;
- продължаване на разговорите с МТСП за т. нар. внос на кадри за туристическия бранш от страни извън ЕС като Русия, Украйна, Молдова, Македония;

"Дискусията на в. „Стандарт" днес стана повод да бъде организирана нова среща, в която браншът и местните власти да посочат нуждата от това какви полети да идват до летище Варна, за да се удължи сезонът, тъй като бе посочено, че няма ниско тарифни компании, които да кацат на летище Варна", отбеляза главният редактор на "Стандарт".

И акцентира на поетите ангажименти от главен комисар Гребенаров:

- командироване на полицаи от вътрешността на страната в трите морски области – общо 732-ма служители на реда;
- издаването и разпространението на брошури срещу джебчийството в помощ на туристите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай