Искат домашна храна и в луксозни хотели

Чакаме повече турски туристи с нов визов режим

Искат домашна храна и в луксозни хотели | StandartNews.com

Истанбул. И луксозните хотели да могат да предлагат ястия от собствени продукти, за да се повиши качеството на туризма ни. Това предложи кметът на Банско Георги Икономов в Истанбул, където се проведе една от най-големите туристически борси в света - Emitt. Промяната в Закона за туризма, която позволява на къщите за гости да предлагат ястия от собствени продукти като сирене, кисело мляко, туршии и други, е стъпка в правилната посока за развитие на сектора, заяви градоначалникът. Според него обаче, за да привлечем повече гости с вкусна национална кухня, е задължително тя да се предоставя и в ресторантите в 4- и 5-звездните хотели. Така български и чужди гости ще си припомнят вкуса на домашно приготвената салата "Снежанка", например, вместо във всеки ресторант да им предлагат такава, купена от някоя от големите вериги.

Според Икономов е нужна промяна в Закона за туризма, която да позволи на туристическите сдружения да дават разрешителни на малките хотели и да ги контролират след това вместо чиновниците в общините, които нямат представа от туристическия бизнес, да следят за качеството на продуктите.

Чакаме ръст на турските туристи у нас благодарение на нов визов режим, който дава възможност за многократни туристически визи за съседите. Това прогнозира зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев по време на представянето на стратегията ни като зимна дестинация на туристическата борса Emitt. Облекчението за влизане е в сила от 17 януари. През последната година ръстът на турските туристи е 61%, а в Банско дори 150%.
В Пампорово пък в момента почиват близо 6 хил. комшии. България правим всичко възможно, за да облекчи визовия режим с Турция, съобразявайки се с европейските изисквания, каза посланикът ни в Анкара Красимир Тулечки. Към момента 4,5 млн. туристи влизат у нас, без да имат нужда от визи, като целта е визовият режим да отпадне изцяло.

Посрещаме 2 милиона скиори

Страната ни има потенциал да посрещне 2 млн. души в зимните си курорти, ако развие потенциала си. Към настоящия момент броят на почиващите в ски комплексите е около 600 хил. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев при представянето на България на втория ден от международното изложение East Mediterranean International Travel & Tourism Exhibition (EMITT) 2014 в Истанбул. Страната ни е четвърта по темп на развитие на зимния туризъм в Европа и има ресурс за по-добри позиции, особено по отношение на Турция, заяви Ботев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай