Хора и заря разтърсиха Белоградчишките скали

Хора и заря разтърсиха Белоградчишките скали | StandartNews.com

Белоградчишката крепост е реставрирана по европроекта "Съхраняване на културно-историческото наследство и разнообразяване на туристическото предлагане в района на Белоградчишката крепост". По него до този момент са пуснати още туристическо влакче, асфалтирани са три улици, изграден е информационен център. "Догодина ще имаме и нов облик на площада", каза кметът на Белоградчик Борис Николов.

"Стандарт" внася SOS мерките в парламента

Белоградчик посрещна реставрираната си крепост с гръм и трясък. Целият град се стече в понеделник вечер на грандиозен галаконцерт за откриването на обновената твърдина. Кулминацията на тържеството бяха изпълненията на народната певица Гуна Иванова - мало и голямо затропа по площада в ритъма на песни от различни краища на България. На финала пищна заря озари небето и предизвика щастливи възгласи най-вече у децата.

Водещи на шоуто бяха Румънеца и Енчев, които забавляваха местните и гостите на Белоградчик с хитовете си. Съставът за народни танци към детския комплекс в града тропна три хора за старт на веселбата. Младият талант Константин Белчев пък представи дебютния си албум "Свръхдоза любов". Изгряващата звезда на българската естрада беше буквално "изяден" от тийнейджъри, които се надпреварваха да получат картичка с автограф. Изпълнението му беше посрещнато с аплодисментите на множеството и на именитите родители на Константин - певците Михаил и Кристина Белчеви.
Градусът на вечерта беше вдигнат и от видинския фолклорен ансамбъл "Дунав". Народните танци хармонично преляха в песните с патриотични текстове на група "Епизод".

В рамките на проекта в. "Стандарт" организира дискусия за бъдещето на туризма в региона. Местните хора от бранша настояха в държавната политика да влезе реклама не само на черноморските и планинските курорти, но и на културно-историческите забележителности в цялата страна.

"Местната власт полага усилие за развитието на бранша, но без помощ от държавата в тази сфера няма как да се получат добри резултати", смята кметът Борис Николов. Той отбеляза, че през 2014-а крепостта и пещерата "Магура" и град Белоградчик са били посетени от 10% повече туристи. Градоначалникът се обяви за отделяне на министерство на туризма, което да разработи стратегия за развитие на сектора. А не да се работи на парче.

Според местния бизнес за круизните туристи по Дунав, които посещават Белоградчик, трябва да има повече атракции и възможности да пазаруват ръчно изработени сувенири, български вина и др. Участниците в дискусията се обединиха и около мнението, че трябва да има по-добра координация в разпределението на еврофондовете, така че да не се харчат пари за безсмислени проекти.

SOS мерките за Белоградчик ще бъдат внесени в парламента заедно с приоритетите, по които бе постигнато съгласие в четирите дискусии на "Стандарт" и БАН - "Дневният ред на България" в туризма, енергетиката, здравеопазването и образованието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай