Холандци вървят пеш по стъпките на Сюлейман I

Холандци вървят пеш по стъпките на Сюлейман I | StandartNews.com

Хасково. Пешеходци от холандското движение „По пътя на султана" чертаят маршрут с културно-историческите забележителности, частни къщи, хижи и хотели по стъпките на Сюлейман I.

Пътят им мина и през Ивайловград, където кметът на общината Диана Овчарова сложи печати на общината, за да удостовери пребиваването на четиримата авантюристи.

Известният още кат Сюлейман Великолепни и Сюлейман Законодателя (Кануни), е най-дълго управлявалият султан на Османската империя. Той е начело на империята от 1520 до 1566 г. През управлението си е оглавил два военни похода от Истанбул до Виена през 1529 г., и през 1532 г. И двата обаче неуспешни.

Групата „По пътя на султана" има за цел да измине разстоянието от катедралата „Свети Стефан" в центъра на Виена, чиито часовници са направени от претопени османски оръдия, до гробницата на султана, зад джамията Сюлеймание в Истанбул. Маршрутът минава през Австрия, Унгария, Хърватия, Сърбия и България. Маршрутът у нас влиза през Борино и завършва в Ивайловград. Общините, които са включени в него са Смолян, Ардино, Кърджали, Маджарово и Ивайловград.

Създателите на маршрута вярват, че инициативата им освен, че ще даде пример за устойчив туризъм, ще донесе и много икономически ползи на местните общности.

Очакванията са след като картата на маршрута с всички интересни места по него бъде запълнена, той да се превърне в едно от най-атрактивните пеши походи в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай