Фандъкова готова с проекта за Софийска Мала Света Гора

Църквата в „Св. Мария Магдалина" е може би най-ранната християнска базилика

Фандъкова готова с проекта за Софийска Мала Света Гора | StandartNews.com

София. Завършен е проектът на Столична община за изграждането на инфраструктурата на територията на цялата Софийска Мала Света Гора. Обектът е на стойност около 6 милиона лева. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време проверката на изпълнението на проекта „Археологическо проучване на манастира „Света Мария Магдалина" в град Бухово.

„Искрено съжалявам, защото чувам, че населените места, на територията на Столична община, които не са жълти павета, няма да имат възможност да получават европейско финансиране", допълни Фандъкова. Целта и надеждата на Столична община е да се изгради път до този манастир, защото сегашното му състояние е много лошо.

Надеждата ми беше, че след като сме готови с проекта, ще можем да кандидатстваме, като всички останали общини и да могат градовете като Бухово, Нови Искър и селата в околностите на София да получат европейско финансиране, каза столичният кмет, като подчерта, че все още не са уточнение приоритетите.

Относно това каква е причината тези населени места да не получат финансовата помощ, Фандъкова отговори, че по време на служебното правителство тя е поискала от министъра на земеделието, Столична община да бъде включена в група общини, имащи право на европейска финансова помощ по програма за развитие на селските райони. „Тогава получих много насмешки, а истината е, че този въпрос е много важен, защото селата и градовете в околностите на София са изключени в следващия програмен период и ще трябва да разчитат само на финансирането от страна на Столична община", обясни Фандъкова. София е включена в интегрирането за градско развитие и ще може да получаваме средства по ОП „Регионално развитие".

Столичният кмет настоява категорично, населените места около София да могат получават финансиране по програмата за селски райони. Фандъкова увери, че готовият проект е с 6 милиона лева, които ще бъдат достатъчни за изграждане инфраструктура, пътища, пътеки, пейки – всичко, което е необходимо обектите, като манастира „Света Мария Магдалина", да станат привлекателни и подходящи за туризъм.

Проучваната църква в манастира „Света Мария Магдалина" може би е най-ранната християнска базилика в България. Това каза научният ръководител на археологическия екип Снежана Горянова. Тя посочи, че обектът за пръв път е бил частично проучван преди 80 години. „Популярността й не е голяма, защото след 30-те години на ХХ век много малко се е говорило за нея", обясни археологът.

Църквата е огромна трикорабна, триапсидна базилика. Археолозите в момента разкриват североизточната част. Екипът се надява до края на проучванията да разкрие и част от югоизточния дял на базиликата. Прави се сондажно проучване в една от кулите при югозападния ъгъл, за да може да бъдат установени границите на самата постройка с цел подготовка за цялостно разкриване на паметника. Предстои да бъде направен проект за консервация и обектът да бъде видим и достъпен за посещения.

"Никола Мавродинов през 30-те години определя тази църква като родоначалник на ранно-християнската архитектура в България. Дано да успеем да потвърдим това с повече данни, тъй като не е отрита запазена документация, която дава информация и доказателства", каза още Снежана Горянова. След отбелязването на традиционни за манастира празник Успение Богородично (15 август) проучването ще бъде разширено и към терените южно от днешния храм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай