Еньовден в Делчево по-късно заради гости от чужбина

Еньовден в Делчево по-късно заради гости от чужбина | StandartNews.com

Истинско приключение за гостите от страната и чужбина готвят за Еньовден жителите на село Делчево. Празникът тук няма да е на 24 юни, а през уикенда – на 25 и 26 юни. „Правим го през почивните дни, тъй като очакваме много посетители от страната, Гърция и Македония. Стотици са тези, които ще уважат атрактивното събитие. Осигурили сме много изненади за нашите гости", увери кметският наместник Иван Панайотов.

Българи, гърци и македонци ще направят уникално честване на Еньовден. През деня в събота ще се проведе състезание по колоездене от селището до подножието на Пирин планина. Късно вечерта местни хора и туристи ще се пуснат в приключението „По пътеки извити за билки лековити". Възрастни и деца ще берат билки и цветя в гората за направата на Еньовски венци. Всички ще стигнат до местността Вълчовата тумба за „мълчана вода". Жени и девойки ще я налеят от три различни извора. През това време не бива да издават и звук. Водата се пълни в менче, в което има и много билки. Идеята е бистрата вода да поеме енергията на звездите и чистите помисли на момите. По-късно ще се изработи сламено чучело под съпровода на музика и танци под открито небе. Местни хора и гости ще посрещнат слънцето в неделя сутринта. Още в 05,00 часа факелно шествие ще през селото и гората. В местността Вълчовата тумба ще бъде изгорено сламеното чучело, за да се унищожи злото.

Празникът ще продължи с бране на билки и търкаляне в росната трева, със самодивски хора, с танци с огън. Ще има и конкурс за най-красив Еньов венец, през който ще се провират за здраве хората. Делчовските баби ще направят вкусни баници. От двете чешми на мегдана ще бликнат бяло и червено вино. Концерт на деца и самодейци от региона ще зарадва всички жители и гости на Делчево в неделния празничен ден.

Специален гост на фестивала тази година ще бъде топ готвачът Иван Звездев. Той ще сготви на мегдана в селото вкусна Еньова гозба, подправена с много билки, произведени в неговата градина. Шеф Звездев е подготвил изненади за присъстващите на празника, а от вкусното му ястие ще може да опита всеки, който желае.

На мегдана в Делчево ще има и още едно ателие – по грънчарство. Гостите ще научат някои магически еньовски тайни за билките, ще се запознаят с интересни рецепти на вкусни ястия, приготвени от учениците от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо Яворов". И тази година на площада в китното село ще има благотворителен базар „Билки за лек и вкус", където всеки ще може да си закупи билка, а със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона.

В програмата на фестивала „Еньовденски тайнства" ще участват Фолклорен-танцов клуб „Кръшно хорце" към читалище „Никола Вапцаров – 1927" в с. Мусомища, „Вива денс клуб" с ръководител Ани Лефтерова, Танцова формация „Неврокопчанки" с ръководител Костадин Гьоргов, Даниела Георгиева, читалище „Изгрев" в с. Баничан, ЦДГ № 5 „Брезичка" и оркестър „Уникат" със солист Георги Жбантов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай