"Доби и щраус" дава хляб на Белгун

Отварят ферма за екзотични пилета и кучета, ще привличат туристи с вкусна храна и сувенири

"Доби и щраус" дава хляб на Белгун | StandartNews.com

Село Белгун е сгушено в Добруджанската равнина и не е толкова популярно, защото макар и на територията на община Каварна, няма излаз на морето. Въпреки това селото е хубаво и е едно от все още големите в региона, казва кметът му Благомир Станев. "Не е лесно в днешно време, но въпреки това се стараем да оцеляваме. В селото има постоянно живеещи 420 жители, като половината от тях са в активна възраст, но няма работа. Имаме и чужденци, които имат имоти в селото. Две полски семейства купиха къщи, но те идват през лятото, както и британци, които също имат имоти. Последно в селото имоти купиха украинец и германец, на които и аз, и хората от селото се надяваме да разкрият работни места, защото освен жилища, те имат и намерение да развиват бизнес.


50-годишният германец Томас Ноуман е нов жител на Белгун. Той е собственик на къща в селото и е наел общинските мери и пасища - 173 дка в края на Белгун, за да превърне хобито си в печеливш бизнес. Германецът прави ферма за щрауси. "В България за първи път дойдох като турист преди 10 г. Бях на Златни пясъци, но наех кола и попътувах в страната ви. Тя много ми хареса. Сега съм тук, за да правя бизнес", казва Ноуман. И добавя: "В България хората са много бедни и няма много работа. Затова реших да помогна, като създам работни места. В детството си съм се занимавал с животни, израснал съм на село. Природата тук е чудесна и мога да отглеждам любимите си животни - добермани и щрауси. Освен това тук храната е по-евтина, както и работната ръка". Фермата, която Ноуман прави, се казва "Доби и щраус". Той има партньор - 50-годишният Тино Шнабел, с когото поделят участието във фирмата. "Фирмата ни е от 20 г., като преди това съм работил като пътен строител. Последно бях шофьор", казва Ноуман. Германецът притежава сертификат за отглеждане на щрауси, който е получил в лицензирана за Европа немска компания, намираща се в околностите на Калц уар дорф в Холцваинтова.

 


"Доби и щраус" ще бъде ферма за щрауси и развъдник за добермани. Кучетата ще бъдат с паспорт и родословие. Щраусите са доходоносен бизнес, защото в Германия всичко от птиците се използва - дори от костите се прави храна за кучета, казва още Ноуман. Климатичните условия у нас са подходящи за отглеждането на големите екзотични птици. Ноуман не желае да разкрие пълния размер на инвестицията, но добавя, че се надява да му бъде отпуснат кредит, за да развие намеренията си по-бързо. "Сега купуваме яйца от Германия, едно яйце е 35 евро. Малко излюпено пиле щраус струва 80 евро. Яйцата, които купувам, ще се люпят 42 дни и се надявам в края на април - началото на май, да докараме първите 50 пилета. На площта, която наех, могат да се гледат 500 щрауса, като намерението е да достигнем това количество птици до 4 г.", казва Ноуман. Той и партньорът му търсят и кланица, където да се колят животните и месото да се изнася. "Това месо понижава холестерола и е полезно за хора със сърдечно-съдови проблеми. В мазнината от щрауса спокойно може да се пържи, без в храната след това да има вреден холестерол", казва германецът. В родината му килограм филе от щраус е 70 евро, а килограм пържоли - 50 евро. Перата и пухът също са много скъпи, а кожата се доближавала по цени до крокодилската, като от нея се изработват чанти, колани и портфейли. Наред с фермата, той и партньорът му смятат да развиват и туристически бизнес. Ноуман очаква първите туристи от родината му, които идват на почивка в България, да посетят фермата още това лято. "Вече правим реклама с моя партньор по сайтове в Германия и има интерес. Германските туристи ще могат да видят малките пилета. Идеята е да се направи и малък хотел с ресторант, където да се сервират само блюда от щраусово месо, а на територията на самата ферма туристите да могат да си купят сувенири - щраусово яйце, което са изрисували сами, пера, разкрива бизнесменът.

 


Ноуман е семеен, като фамилията през последните 6 г. живее в Швейцария. "Съпругата ми работи за веригата "Алди". Имаме три дъщери - най-голямата е 88-ми набор, средната е родена през 1990 г., а най-малката - през 1994 г. Момичетата смятат да дойдат за седмица през април, а през юни - за две седмици", казва Ноуман. Той се е заел сериозно с бизнеса, като вече наема хора от селото на надница от 15 лв. за 4 часа. Те започнаха да разчистват пасището, за да бъде подготвен теренът за малките екзотични пилета, които трябва да пристигнат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай