Чужденци се лекуват и през зимата в минералните извори на Огняново

Чужденци се лекуват и през зимата в минералните извори на Огняново | StandartNews.com

Благоевград. Все повече туристи от чужбина атакуват курортното селище Огняново заради минералните извори. Чужденците пълнят не само хотелите, но и десетките къщи за гости в селото. Вече идват не само през лятото, но и през зимата, твърдят местни хотелиери. Тук пристигат не само жители на гръцката област Драма, но също така руснаци, французи, германци, румънци. Причината за наплива са множеството лековити минерални извори. 15 от мирата вече се стопанисват от община Гърмен. Заради интереса на туристите доста местни жители зарязаха тютюнджийството и се захванаха с хотелиерство. В селото са изградени над 10 хотела, повечето къщи предлагат стаи за нощувки.

„От година на година гостите се увеличават, в Огняново те хем почиват, хем се лекуват в прочутата ни минерална вода. А и цените са съвсем приемливи", твърдят хотелиери. Лековитата вода в Огняново е известна още от римско време. Изворите са с отлични целебни качества и лекуват куп болести, категорични са жителите на селището.

С отварянето на границата, туризмът в региона се развива бързо и успешно. Затова не е чудно, че този отрасъл дава поминък на все повече местно население. През 2000 година 95% от жителите на община Гърмен се занимаваха с тютюн, а едва 4% с туризъм. В момента съотношението е 60% към 15%. В близките години се очаква 25-30% от хората в региона да печелят от туризъм.

„Добре е, че все повече хора намират препитание в туризма. Помагаме на бизнеса в този сектор, който за нас е приоритет. Всяка година заделяме средства за подобряване на инфраструктурата. Туристите се увеличават с всяка изминала година, което е доказателство, че вървим в правилната посока", коментира кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай