Чертаем туристически маршрути под водата между Калиакра и Констанца

Чертаем туристически маршрути под водата между Калиакра и Констанца | StandartNews.com

Варна. Водолази и изследователи от България и Румъния претърсват морското дъно за потънали кораби и пристанища по европроект за 1.5 млн.евро.Това е с цел да се развие най-модерната и скъпа туристическа индустрия, свързана с посещения на потънали артефакти, обясни проф.Атанас Палазов, шеф на Института по океанология към БАН във Варна.

България и Румъния работят по проекта "Heras", спечелен по програмата за трансгранично сътрудничество и финансиран от Европейския фонд за регионално развитие. От двете страни ще си сътрудничат научните работници – океанолози и подводни археолози, водолази и музеите от Констанца и Каварна. Участие ще вземе изследователската американска миниподводница на нашия институт, която се пуска на дълбочина до 250 метра.

На морското дъно между Калиакра и Констанца има потънали кораби, пристанища и сгради от IV –V век преди Христа, които представляват интерес за туристите от цял свят, посочи проф.Палазов. Набелязани са потенциалните обекти, които ще бъдат намерени от водолази и след като бъдат изследвани от подводните археолози, ще бъде издадена книга с интересните маршрути по морското дъно.

По проекта се предвижда обучение на инструктори по гмуркане – подводни екскурзоводи. Любителите – водолази се пускат до 40 м дълбочина, а техническите до 100-120 м. Оборудването е скъпо от минимум 2000 лева до 10 000 евро, които западняците по подводните артефакти, могат да си го позволят.Целта на проекта "Heras" е и да се запази подводното черноморско наследство в западната част на черноморския шелф. Подводните музеи са винаги на прицел от иманярски набези или се разрушават от траловете на рибарите.

Проектът е за 18 месеца, като е стартирал миналото лято и ще продължи до февруари догодина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай