Бая Домиция пази дюните си

Бая Домиция пази дюните си | StandartNews.com

Някогашните римляни казвали, че местните борови гори са свещени

През 70-те години курортът си оспорва светските лъвове с Капри

Спомняте ли си родните курорти преди големия строителен бум? Спокойствието, дюните на плажа, мястото за всеки на пясъка и чистото море, в което като че ли си единственият, потърсил прохлада... Точно така изглежда днес италианският курорт Бая Домиция. Всички хотели са на първа линия. По закон строителството на 500 метра от брега не е позволено и затова по пътя за плажа минаваш покрай уникални зелени градини с цъфнали цветя и кактуси, а сянка ти пазят типичните за района борове.

Естествено, към всеки хотел има и кристален басейн, но при лазурното Тиренско море като че ли не са най-използваните съоръжения в оазиса на насладата. Римляните, които първи са открили красотите на това място, мислели тези гори за свещени. Селището било избрано за вилите на римските управници и богаташи, а край него минавал един от най-дългите пътища в империята - Виа Домициана. Векове по-късно на мястото се издига курортно селище, проектирано така, че на гостите да им е уютно и морето да е близо до всеки. През 70-те години на миналия век Бая Домиция става едно от най-популярните места за почивка в Европа и редица популярни личности избират да отдъхват там. Естествено, това не минава без съпътстващата светска суматоха, денонощни партита и звездни купони. По това време Бая Домиция си съперничи по слава с остров Капри. Да събират тен върху ситния вулканичен пясък от близкия вулкан Рокаморфина, обичали Джон Ленън, Микеланджело Антониони, прочути художници, както и един от най-богатите представители на монархически родове - принц Шах Карим Ал Хюсейюни Ага Кхан.

Днес светските лъвове са извоювали нови курорти за партита, но аристократичния блясък на Бая Домиция се е запазил. Мястото е изключително подходящо за всички възрасти, а морето, което ти остава плитко на 100-на метра от брега, би направило ваканцията на семейните двойки с деца значително по-спокойна. Не е за подценяване и цената според сезона, в който изберете да отдъхвате и хотела, който предпочетете. Цените за седмица ваканция започват от 820 лева и достигат до малко над 1000. В сумата освен полетът от София до Неапол и трансферът до курорта, отдалечен на 70 километра, влизат и закуски и вечери, обогатени с половин бутилка местно вино на човек. За групите са предвидени и водачи на български във всеки хотел.

Кампания е една от най-плодородните земи на Италия, а храната, изкуствата и хубавият живот тук са издигнати в култ. Както казва една от водачите Яна в курорта, ако не си хапнете добре и не пиете чаша вино, готвачът в кухнята ще се разплаче, защото не е успял да ви накара да се чувствате добре. В хотелите, естествено, има и анимация и преди да тръгнете не е зле да наизустите някоя друга италианска песен, за да се включите в купона. В региона всеки италианец пее поне като Тото Котуню, а дамите изглеждат като младата София Лорен, чиито корени също са от Кампания. Мястото е известно с вкусните си плодове и зеленчуци - между сезонните работници, които ги берат, има и българи.

Тук е и Меката на прочутото местно сирене моцарела, правено от биволско мляко по традиционна рецепта. Близостта с Тиренско море предполага и прясна риба и морски дарове. На плажа можете да си купите от преминаващите търговци сувенири, парео, дюшеци или пък да си поръчате разпускащ масаж за скромните 5-10 евро.

Везувий подарява Помпей на вечността

Данте се вдъхновява от вулкана за своя "Ад"

Цяла Кампания е осеяна с вулкани, но най-известният определено е Везувий. Една от възможностите при ваканция в Бая Домиция е да се разходите до величествения кратер на действащото чудо и да видите Помпей, който е останал запазен за вечността именно заради изригване. Везувий е причина населението на околните градове, възраждани след всяко изригване, да се страхуват за живота си. Но лавата и пепелта са причина и за богатството на хората, тъй като върху тях виреят всякакви култури. Според изследователите на Данте Алегиери именно Везувий с димящите и тлеещите недра са вдъхновили поета за неговия "Ад". Към вулкана има вход, който се плаща.

Ако сте с шапка, внимавайте, защото от никъде в маранята се появява вятър и Везувий намигва закачливо на туристите, прибирайки защитата им от слънцето. Това не е и толкова лошо, защото според поверието е знак, че ще се върнете на това величествено място. Ако имате късмет, ще запечатате димящите недра на Везувий на снимка, а ако имате голям късмет - това няма да е последният фотос в живота ви. Въпреки че учените отдавна се опитват да отгатнат тайните на вулкана, той всеки път ги изненадва с изригване. За да засвидетелствате, че сте го покорили, можете да си купите от върха картичка с печат, удостоверяващ подвига ви. Цената е 50 евроцента, но ако не можете да додрапате до върха, хитрите неаполитанци са измислили как да ви привлекат поне до подножието му. Там същите картички със същия печат също струват 50 евроцента или близо левче. Докато се забавлявате да събирате лава за спомен, можете да си купите и магнити, сувенири, различни животни и бижута, направени от лава.

Или бутилка домашно лимончело /ликьор от лимон с различен градус/, което преди това няма проблем да дегустирате. Цената дори е по-евтина, отколкото в хранителните магазини, в които лимончелото е на едри производители. Неписано правило е, че повечето продавачи и забележителности в региона са взети под крилото си от мафията. Именно в подножието на Везувий се крият огромни частни вили, принадлежащи на представителите на местната камора. Но те са зад дебели стени и толкова добре охранявани, че няма как дори да ги видите. Камората, която се твърди, че е най-опасната престъпна организация в света, има и свои частни вулкани. За да ги видите, също плащате вход. Част от димящите кратери са превърнати в естествени сауни, издълбавайки скалите почти до вътрешността ми. Серните изпарения в комбинация с топлината действали лечебно особено на господата. В района през древността римляните ловели ленивци, затваряли ги в продупчени делви, през които ги хранели и по време на походите си така винаги имали свежо месо. Затова наричали ленивците в делва и римски консерви.

Освен, че буди възхищение, Везувий е оставал и друг спомен за себе си, унищожавайки древните процъфтяващи градове Помпей и Еркулан. Първият бил на богаташите, а вторият - на изкуството. Помпей определено е по-известен, а сред тъжните неща, които се показват на туристите са и бетонни отливки на намерените починали жители на древния град. Заради трите дни, през които вулканът е хвърлял камъни и заради вулканичния прах, повечето жители на тогава крайморския град са загинали. Но градът е бил запазен за поколенията. Помпей и Еркулан са археологически площадки от десетилетия, но все още не са разкрити всичките им тайни. Най-голяма е опашката в Помпей пред древния публичен дом, чиито рисунки по стените са запазени. Както и пред тесните стаи за забавления, чиито легла са каменни, за да не заспиват посетителите и бързо да остъпят ред на следващия мераклия. дамите по това време били евтини. Когато морякът поръчал и платил 2 чаши вино, му давали безплатен жетон за забавление.

Сред руините на Помпей можете да видите и първите заведения за бързо хранене - с делви храна и вино на улицата. По този начин се хранили бедните, докато богатите вечеряли обилно в своите вили. Портата от пристанището водела направо към пивниците и публичните домове, за да могат чуждите моряци да оставят спечеленото в Помпей. На вас обаче не ви трябват, за да разгледате мъртвия град с неговите аристократични вили, храмове на богове и Форум. Интересни са и улиците, които са издълбани едно ниво под къщите, тъй като градът често се наводнявал. Напряко на улиците били поставяни няколко огромни камъка, служещи за мост, чието разстояние един от друг било съобразено със средната височина и съответно с крачката на древните жители. Имало и специални улеи, по които да минават колесниците.

Остров Капри омайва всеки

Остров Капри омагьосва всеки, които е стъпил на бреговете му от древността до сега. Просто няма вариант да не се влюбите в стръмните скали, малките улички, кръчмите около пристанището, лечебната миризма на цитруси, цветните градини и въобще в духа на острова. Неслучайно римският император Октавиан Август дотолкова се влюбва в него, че предлага на неаполитанците да го разменят за три пъти по-големия по площ остров Иския. за негово щастие те се съгласяват, незнаейки, че по-голямото парче земя сред Тиренско море е всъщност вулкан, днес известен със спа центрове и невероятни градини. Че островът е невероятен, говори и фактът, че всеки ден 50 000 решават да посетят Капри. Цените на хотелите тук са толкова високи, че за повечето хора да му се насладят остава именно възможността да пристигнат с ферибот от някой голям град на Ботуша като Неапол и Соренто.

За да си купите дом тук, трябва да броите 25 000 евро на квадрат. Неслучайно къщите са на люде като Долче и Габана. Ако сте за ден там, не пропускайте да обиколите Капри с лодка. Цената на пътешествието е 18 евро, като освен чудните скали и арки на острова, влизате и в няколко пещери с тюркоазени води. Ако платите още 13 евро и се качите на по-малка лодка, имате шанса да влезете и в невероятната синя пещера. Обаче ако времето го позволява. При вълнение лодкарите отказват да позволят на туристе да видят красотите й, тъй като входът към пещерата е много малък, а за да влязат туристите вътре, лягат в лодка по двама. При вълнение това става изкюлчително опасно. В противен случай можете да си позволите кратък шопинг, да опитате местните специалитети като типични равиоли с рикота или да вземете фоникуларето - "стръмният" трамвай към върха - и да погледнете острова от птичи поглед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай