Барбекю и летни шейни край Дунава

Барбекю и летни шейни край Дунава | StandartNews.com

Всеки четвърти виенчанин прекарва отпуската си в града

Повече от половината жители на Виена прекарват лятната си отпуска в Австрия, сочи проечването на Makam research. 25% от виенчани остават вкъщи. 28 на сто пътуват и почиват някъде в Австрия. 36% са резервирали почивка в Европа, 9% ще посетят някоя далечна, може би екзотична дестинация. Само около 9 процента от анкетираните няма да ползват отпуска това лято.
За почивката си виенчани са готови да заплатят прилична сума и тази година ще отделят 183 милиона евро за свободното си време. След най-любимите им места са градините на кафенетата и ресторантите. 75 процента от запитаните казват, че през лятото посещават по-често заведения, защото могат да седнат в градината. Мнозинството от участниците в проучването - 60%, биха искали градините да бъдат отворени целогодишно.

Не само заведенията предлагат възможност за почивка на открито. Виенчани са влюбени в изкуството и културата, на които в този сезон също могат да се наслаждават на открито. 65 процента от анкетираните прекарват доста време сред природата, за 61 процента е разтоварващо и забавно да се разхождат из града, 54 процента обичат да се заседяват в ресторанти, кафенета и сладкарници. Над половината от виенчани /51%/ спортуват на открито и плуват в открити басейни. 32 процента ходят на кино, 31 се отдават на пазаруване. Същото толкова хора ходят на концерти. 27 процента се включват в различни партита, 26 процента посещават музеи, а 23 процента са любители на операта или театъра.

"Във Виена можете да намерите всичко: кръчми с уютни градини, възможности за водни спортове на Стария и Новия Дунав, басейни, безброй места, където да се разхладите с вкусен сладолед, културни събития и много други приятни неща. Лятото във Виена наистина предлага много възможности ", коментира Маркус Грислер.

Девет кина под звездите

Лятото във Виена означава и лятно кино. На много места в австрийската столица са открити летни кина, които привличат любителите на хубавите филми. Летните кина са неразделна част от културната програма на европейските градове и на Виена. Те са част от урбанистично усещане за живота. Ако лятото се окаже не много дъждовно, публиката е налице и кината под открито небе са препълнени. Особено ако прожекциите вървят в комбинация с ядене и пиене. Виена това лято разполага с 9 летни кина.

Историята на кината под открито небе не е богата. Съвременните фестивали на открито напомнят за ранната форма на пътуващото кино, когато то се е спирало в малките селца, хановете или просто в покрайнините на градовете. Друга линия в традицията може да се свърже с филмовата култура на Юга - дори само поради климатични причини филмите тук се прожектират под открито небе. Популярните днес летни кина обаче със сигурност имат нещо общо със завръщането през 80-те години на миналия век на урбанистичното усещане за живот.

Юдит Визер се занимава от 1995 г. с кината на открито във Виена. Тогава, по повод на юбилея "сто години кино", тя заедно със съпруга си основава филмовия фестивал "Кино под звездите" в Аугартен. От тогава до днес Визер е натрупала доста опит, за да опише трудностите, с които е свързана организацията на един такъв фестивал. Но не трудностите, а успехите я вдъхновяват.

Плаж на брега на Дунава

И все пак традицията повелява лятото да се ходи на басейн. Най-старият известен открит басейн около Дунава се намира до Табор. За първи път той е споменат през 1780 г. под името Феробад, а през 1831 на негово място е открит басейнът за жени Мариенбад. Година по-късно, през 1832 г., към него е обособена и отделна част за мъже. През 1813 година е построена школа за плуване за военни и цивилни в района Кайзервасер в близост до Северната гара.

Тази година летните къпални във Виена са отворени от 2 май до 18 септември. Водната прохлада примамва виенчани към стария Дунав, чиято вода е пречистена и къпането е разрешено. Трите къпални по крайбрежието предлагат 1,5 км плажна ивица, 21,7 дка водна площ и над 603 дка площ за лежане. Най-голямата и обичана от виенчани открита къпалня е "Гензехойфл", която е остров в Стария Дунав, създаден покрай регулирането на реката. До днес "Гензехойфл" е уникално място за плаж със своите над 3500 дървета.

След множество ремонти днес къпалните са в отлично състояние и предлагат площадки за плажен волейбол, футболни игрища, водни пързалки и детски площадки. "Гензехойфл" дори предлага безплатен автобусен превоз до една от метростанциите.

Не по-малко популярна е и къпалнята "Шафбергбад", която с откриването си през 1973 г. поставя началото на епохата на атракционните къпални.

Заради уникалната околност и великолепната гледка "Крапфенвалдбадл" е сред най-популярните къпални във Виена. Тя се намира в гора от черен бор на един хълм между Гринцинг и Каленберг. В тази къпалня е и първият отделен район за нудисти.

Събират тен на шезлонги в парка

Август понякога се оказва много горещ и във Виена. Но в града си намират достатъчно сенчести кътчета за релакс, купон или ледено охлаждане. Когато слънцето напече асфалта на градските улици и от горещината той започне да трепти пред очите, единственото желание на градския жител е да "разпусне".

Който пък иска да събира тен, може да ползва безплатни шезлонги в парка пред прочутата готическа "дантелена" църква "Вотивкирхе", както и в двора с арките на Виенския университет и в музейния комплекс Музеумсквартир.

Истинско плажно настроение може да донесе пясъкът между пръстите на краката - насипват го на един от хълмовете край Виена (Hohe Wand Wiese), който през зимата функционира като ски писта. Джапанките тук са задължителен аксесоар, а за останалото имат грижа разхладителните коктейли, средиземноморската кухня и шезлонгите. Спортните натури могат да се включат в играта на плажен волейбол, а дечурлигата се спускат с летни шейнички върху релси по трасе с дължина 512 м, а при скорост от 40 км в час вятърът осигурява достатъчно прохлада.

Интересно е, че на някои кино фестивали приятна оригинална изненада е съчетаването на филма поднасянето на екзотични интернационални ястия. Едно от най-романтичните летни кина във Виена се намира на централния "Карлсплац" и се нарича "Кино под звездите".То е открито през 1996 г. и тази година празнува юбилей, като в програмата е включен по един филм от всяка година досега. Преди началото на прожекциите има срещи с артисти, режисьори и музиканти, които обсъждат представения филм. И нито лошото време, нито липсата на пари могат да послужат за оправдание да не се отиде на кино, защото то е безплатно и филми показват независимо от времето. Друго любимо място е площадът пред кметството, където всяка вечер прожектират музикални филми, като репертоарът е много богат - от класика до рок.

"Копа Каграна" е защита срещу наводнения

При строежа на защитното съоръжение срещу наводнения на Дунава (1972-1988 г.) се образува т.нар. Нов Дунав, а изкопаната от речното дъно пръст е струпана между него и основното течение на реката и образува дългия 21,1 км остров Донауинзел, който виенчани по името на квартал "Кагран" шеговито наричат "Копа Каграна", като закачка с плажа Копакабана в Рио де Жанейро. Островът отдавна е място за развлечения и привлича в делнични дни до 10 000 души, а в уикендите до 300 000. Тук посетителите също имат отлични възможности за прекарване на свободното време, включително подходящи за плуване заливи с равни плажове.

За почитателите на плажния волейбол има достатъчно възможности да поиграят безплатно в Пратера или на Донауинзел. Само срещу предварително записване или срещу такса може да се играе на две площадки с осветление ("Sand in the City" и "summerstage"). На "summerstage" има също осем коридора за игра на петанка (подобна на боулинга), както и пет трамплина за деца и възрастни. Скачането активира кръвообращението, стимулира равномерното натоварване на всички мускули и най-важното - доставя невероятно удоволствие.

Цялото пространство на острова Донауинзел е подходящо за разходки, джогинг, колоездене, каране на летни кънки. Освен това има и две зони за грил с общо 16 грила, поляни за игра и спортни площадки, лифт за водни ски, водна пързалка, сърф-училище, лодки и колела под наем. Островът, чийто символ е кулата с фара, е и идеалното място за срещи с многобройните си заведения с интернационална кухня и домашни гозби, както и заведения на открито, коктейл-барове и дискотеки.

Младите и неостаряващите по дух имат възможност и да купонясват по-дълго, защото дискотеките и клубовете в австрийската столица вече работят не до 4 часа, а чак до 6 сутринта. Два часа повече са си толкова повече - парти и танци наистина до зори!

Пратерът с юбилей от 250 години

Когато говорим за лятна почивка във Виена, не на последно място трябва да споменем един от символите на града - Виенския пратер. Той е както великолепно място за отдих сред природата, така и атракционен парк. Един друг, макар и не толкова известен оазис на свободното време, е малкият брат на Виенския пратер - Бохемският пратер във виенския квартал Фаворитен (10. район). И двата пратера са разделени на две части - зелен парк за отдих и увеселителен парк. В първия са възможни дълги разходки, много хора използват зелените пространства за различни спортове, на първо място за тичане, колоездене или игри с топка. Виенският пратер освен това е част от дългото 42,195 км трасе на ежегодния Виенски маратон. В увеселителния парк на разположение на посетителите са модерни високоскоростни и височинни влакчета, трасета за BMX, писти за картинг и огромни люлки, както и стари, традиционни съоръжения като влакчетата на ужасите и на приказките или огледалната зала. Той си остава едно от най-предпочитаните места за разходка, спорт и забавление на виенчани и гостите на австрийската столица - особено през лятото. На 7 април той празнува своя рожден ден, навършвайки достопочтената възраст от 250 години! На този ден през 1766 г. император Йозеф II, първороден син на Мария Терезия, официално обявява даряването на мястото на гражданите на Виена. Оттогава прекрасните 6 кв.км. земя са се използвали за лов само от аристократите, от този момент насетне, та чак до наши дни, мястото е привлекателен център за развлечение и излети за бедни и богати.

Когато говорим за Пратера във Виена, често имаме предвид само увеселителния парк, който е най-старото подобно място за забавление в света. Но виенският Пратер е много повече от това. Емблематични за тази прекрасна зона са още Централната алея и стадионът "Ернст Хапел". Пратерът предлага и едно от най-големите в Австрия места за разходка на кучета, множество велосипедни алеи, както и спортни центрове. В ресторантите тук са сервират типични виенски специалитети, като особено популярен е печеният джолан в бирарията "Щвайцерхауз".

Разбира се, емблема на една от най-посещаваните забележителности на Виена е Виенското колело, създадено по повод 50-годишнина от управлението на кайзер Франц Йозеф. Конструкцията му е висока 64,75 м и тежи 430,05 тона. Тогава едва ли никой си е представял, че огромното колело ще остане толкова дълго време и ще се превърне в един от символите на австрийската столица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай