Банско ще се поклони пред делото на Паисий

Банско ще се поклони пред делото на Паисий | StandartNews.com

Все повече туристи в Мемориала на Хилендарския монах

В църковния календар 19 юни е ден на почит към делото на преподобни Паисий Хилендарски. В родното му Банско ще се проведат събития, посветени на великия банскалия – първият будител на народното ни самосъзнание в страшните години на робство, върнал със своята „История славянобългарска" нашето самочувствие и гордост като българи. Ще се положат венци и цветя пред паметника му. Много граждани ще присъстват и на тържествената литургия в 180-г. църква „Света Троица" за свети Паисий Хилендарски.

"Българино, знай своя род и език!" - този негов завет се помни от жителите на курорта Банско. Затова в града през 2008 г. отвори врати нова придобивка, която няма нищо общо със ските. Банскалии почетоха паметта на своя съгражданин и създател на "История славянобългарска" с откриване на Мемориал в негова памет. Вътре са изградени точни копия на килията на монаха в манастира "Хилендар", както и на параклиса "Свети Иван Рилски". Всичко в тях е възстановка на автентичните оригинали, които вече не съществуват. Всеки посетител може да се потопи в обстановката, в която първият будител на България е написал "История славянобългарска" и се е молил на бог. В комплекса килията на Паисий е на приземния етаж, точно срещу портата на сградата. Всичко вътре ни връща с два и половина века назад. Иконостасът, където монахът се е молил, е вдясно от килийната врата. Вляво са масата, на която е писал Историята, и леглото. В пода е издълбано дори скривалище каквото е имало някога в килията на Паисий. На дървен рафт са струпани десетки църковни книги, някои от които наистина са от ХV-ХVI век. На горния етаж е параклисът. Много хотели включват в програмата на гостите си посещение на тази забележителност. Това е начин туристите да научат повече за България, за нейните велики личности, за българщината. Всички са впечатлени от делото на Паисий, чужденците не спират да се снимат в килията му, за да отнесат спомен със себе си в своята родина.

„Факт е, че голяма част от нашите и чуждите гости не пропускат възможността да посетят комплекса на Паисий и да научат повече за неговото велико дело. Идват и много наши политици, министри, както и чужди дипломати", уверяват хотелиери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай