192 000 туристи посетили Северозапада

192 000 туристи посетили Северозапада | StandartNews.com

Монтана. 192 000 туристи през миналата година са посетили Северозапада, съобщи на среща в Монтана по проекта „Уикенд Северозапад", финансиран от европейската програма „Регионално развитие", Яна Спасова от социологическата агенция ESTAT. Това са 14 процента от всички българи, пътували из страната. Най-посещаваните обекти са Белоградчишките скали, крепостта „Баба Вида", пещерите „Леденика" и „Магура" и Чипровският манастир. Повечето от пътуващите са дошли в региона по време на т.н. уикенд-почивки.

Всеки четвърти от почиващите българи пътува за отмора веднъж в годината, а останалите трима – по 2 и повече пъти, сочат резултатите от проучване на агенцията. Това са хората с по-високо образование, с по-високи доходи, свободни или по двойки с приятели. Най-много от пътуващите са на възраст от 25 до 44 години.

Проектът „Уикенд Северозапад" с логото „Пъстроцветно изживяване" включва природни и културни забележителности в общините Монтана, Чипровци, Ружинци и Чупрене. Те вече са представени на изложения в Букурещ, Хановър и София, за тях се въртят клипове по наши и чужди телевизии, а във Фейсбук се предлага игра. Туристите не само се насочват към района, но и проявяват интерес към кухнята му, беше изнесено още на срещата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай