Защо Норвегия глобява Meta

Регулаторът ще начислява глобата всеки ден от 4 август до 3 ноември ако Meta не предприеме действия

Защо Норвегия глобява Meta | StandartNews.com

Собственикът на Facebook и Instagram Meta Platforms (META.O) ще бъде глобвн с един милион крони ($100 000) на ден за нарушаване на поверителността, освен ако не предприеме коригиращи действия, съобщи в понеделник норвежкият орган за защита на данните. 

Регулаторът Datatilsynet каза, че ще начислява глобата всеки ден от 4 август до 3 ноември, освен ако Meta не предприеме действия.

В него се казва, че Meta не може да събира потребителски данни в Норвегия, като например физическото местоположение на потребителите, и да ги използва, за да насочва реклами към тях, наречено поведенческо рекламиране, бизнес модел, общ за Big Tech.

Datatilsynet се обърна към Европейския съвет за защита на данните, койтоможе да направи глобата постоянна и да разшири териториалния обхват на решението в Европа.

Решението на Datatilsynet идва дни след като Върховният съд на Европейския съюз постанови , че Meta не може да събира потребителски данни за поведенческа реклама.

През декември регулаторът на данните в Ирландия (DPC), където Meta има европейското си седалище, каза, че фирмата трябва да спре практиката.Норвегия не е член на Европейския съюз, но е част от единния европейски пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай