Учени призовават Spotify да създаде политика срещу дезинформацията

Целта е да се ограничат фалшивите новини за Covid-19

Учени призовават Spotify да създаде политика срещу дезинформацията | StandartNews.com

Лекари, здравни експерти и учени ежедневно се борят с дезинформацията срещу Covid-19. Платформи като Facebook и Twitter вече са възприели политики в опит да ограничат фалшивите новини и твърдения, но други все още нямат въведени правила в това отношение.

Група от 270 лекари, медицински сестри, учени и преподаватели изпратиха отворено писмо до Spotify след скорошен епизод на подкаста The Joe Rogan Experience. Те призоваха услугата за стрийминг да приеме ясна политика и да изпълни своята „отговорност за смекчаване на разпространението на дезинформация".

В епизод от 31 декември на своя подкаст Джо Роугън интервюира д-р Робърт Малоун - вирусолог, който твърди, че е един от създателите на иРНК технологията. Не е ясно дали това е вярно. По време на разговора Малоун направи неоснователни твърдения за Covid-19, включително и това, че „масовата психоза“ кара хората да вярват, че ваксините са ефективни. Той прокара и идеята, че президентът на САЩ Джо Байдън е криел данни, които подкрепят Ивермектин като валидно лечение срещу коронавируса.

Епизодът бързо стана вайръл в мрежата. Джо Роугън има средно над 10 милиона слушатели на епизод. В резултат, YouTube премахна видеоклипа от интервюто и наскоро Робър Малоун беше блокиран от Twitter заради нарушения на политиката за дезинформация на платформата.

„Като позволява разпространението на фалшиви и обществено вредни твърдения, Spotify дава възможност на своите екипи да компрометират общественото доверие в научните изследвания и да сеят съмнение в достоверността на данните, предлагани от медицински специалисти“, се посочва в писмото. „Епизодът не е единственото нарушение, което се случва в Spotify, но е подходящ пример за неуспеха на услугата да смекчи щетите, които причинява“, пише още в него.

Въпреки това, както се посочва в отвореното писмо, Spotify няма официална политика за дезинформация като Facebook, Twitter, YouTube и други. Групата от експерти иска платформата да направи точно това, вместо директно да предприеме действия срещу Роугън или да премахне въпросния епизод. Лекарите и учените настояват компанията да създаде правила, които да държат създателите на подкасти отговорни за съдържанието на техните предавания.

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай