TikTok ще стимулира създаването на по-дълги видеоклипове

Стартира програма за монетизиране, наречена Creativity

TikTok ще стимулира създаването на по-дълги видеоклипове | StandartNews.com

TikTok тества нов начин на монетизиране за създателите на съдържание - програмата Creativity Program. За да могат да се включат в програмата, потребителите трябва да са на възраст над 18 години, да достигнат определен брой абонати и гледания на видеоклипове и, което е най-добре, да правят "висококачествени, оригинални видеоклипове, които продължават повече от една минута".

Новата програма за монетизация, наречена Creativity Program, обявена днес, е в процес на бета тестване в САЩ, Франция и Бразилия и демонстрира тактиката, която TikTok използва за стимулиране на растежа в САЩ. Новата програма засега е достъпна само с покани, но в бъдеще ще бъде разширена. Фокусът върху по-дългите видеоклипове може да се окаже изненада за някои - в крайна сметка именно TikTok убеди всички останали големи платформи да приемат сериозно краткия формат. Но изглежда, че дългото съдържание, включително предаването на живо, ще става все по-важно за платформата в бъдеще.

Фонът за това стартиране беше едно голямо оплакване от създателите на съдържание срещу компанията: те се оплакваха, че не получават достатъчно пари от първоначалния Фонд за създатели. TikTok твърди, че новата програма ще "насърчи креативността, ще създаде по-висок потенциал за доходи и ще открие по-вълнуващи, реални възможности", но не внася яснота относно мащаба на новата програма или колко ще могат да печелят участниците. Единственото, което е известно до момента, е, че изплащането на суми ще се изчислява на базата на потвърдени гледания, ангажираност на зрителите и региона на аудиторията.

Авторите на оригиналния фонд ще могат да преминат към бета версията на програмата за творчество, но няма да могат да се върнат обратно. Оригиналният фонд, който беше обявен през 2020 г., имаше обем от 1 млрд. долара, които участниците трябваше да изплатят за три години. За справка: Meta обеща да похарчи 1 млрд. долара за създателите на съдържание до края на 2022 г. YouTube предлага програма за споделяне на приходите за създателите на кратки видеоклипове, като им предоставя 45% от приходите от реклама.

Преходът на TikTok към по-дълги видеоклипове е постепенен. Компанията постоянно увеличава дължината на видеоклиповете, които потребителите могат да създават, разширява инструментите за публикуване и печелене на приходи от стриймове на живо. А пазаруването на живо, при което зрителите пазаруват директно от предаванията на живо, може да се превърне в доходоносен източник на приходи в САЩ, както вече е станало в някои страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай