Смяна на гърне на автомобил – какво трябва да знаем?

Изпускателната система на колата е много важна за правилната работа на двигателя и минимизиране на шума

Смяна на гърне на автомобил – какво трябва да знаем? | StandartNews.com

Изпускателната система на колата е много важна за правилната работа на двигателя и минимизиране на шума. Какво е важно да знаем за нея, кои са водещите фактори за повреда и как да направите смяната самостоятелно, ще ни разкажат малко повече от онлайн магазин TopCar?

Какво представлява гърнето на автомобила?

Основното предназначение е отстраняването на образувалите се в горивната камера газове. Основният техен източник е двигателя, по време на неговата работа. Сред отговарящите за отвеждането на отделените газове компоненти са изпускателния колектор, шумозаглушителя, катализатора, ауспуха. Единствената видима част от всички изброени е стърчащата от задната част на превозното средство тръба. Същевременно, всичко е малко по-сложно. Гърнето на автомобила преминава по цялото протежение на ходовата част и целта е намаляване на шума.

Кои са причините водещи до проблеми в гърнето?

Често срещана причина за възникването на неизправности в изпускателната система на автомобила е напредналата ръжда. Това води до поява на различни по размери отвори и съществено увеличава силата на генерирания звук от превозното средство. Подобни неизправности са труднооткриваеми, без визуален поглед върху състоянието на тръбите отдолу. Такива неизправности могат да възникнат при продължителен престой на автомобила на открито или при редовно шофиране по мокри пътища. Разрушаването на метала и образуването на дупки в него е вследствие и от развиването на високи температури и силното нагряване.

Какво се случва, ако не смените гърнето?

Съществуват множество симптоми, които ще подскажат при повреда на тръбите на изпускателната система:

  • увеличен разход на гориво – наличието на отвори по тръбите ще доведе до спад в налягането и увеличаване на вредните емисии;
  • проникване на газове в салона – те са много вредни и тяхното вдишване може да причини главоболие, замайване и умора, а дори и смърт;
  • повече разходи в бъдеще – малките пукнатини и дупки в тръбите са лесни за отстраняване, но тяхното пренебрегване ще доведе и до образуване на големи отвори. Това ще наложи цялостна смяна и закупуване на ново гърне за автомобила;
  • поява на вибрации във волана или педала – в зависимост от степента на повредата се наблюдава и вибриране на превозното средство по време на движение. Подобно състояние може да представлява опасност за хората в колата. Съветите са да я закарате на сервиз при първи прояви на подобно поведение.

гърнета за автомобили

Как се сменя гърне на автомобил?

След като вече имате закупен целия комплект гърнета за автомобила, трябва да паркирате колата на равна повърхност и да изключите двигателя. Превозното средство се вдига на крик и се поставят подпори, които устойчиво да го държат в това положение. Всички гайки се напръскват с VD и се оставят поне за 5 минути. Ауспухът се сваля, чрез развиване на съответните болтове с подходящата тресчотка. Премахнете всички стари елементи и на тяхно място монтирайте новите, като използвате пристигащите в комплекта болтове и гайки.

Когато се уверите, че всичко е монтирано правилно и е по местата си, крепежните елементи са затегнати и няма хлабави и подвижни части, запалете колата докато е още на подпорите. При работа на двигателя, проверете за наличие на течове на изгорели газове. Ако всичко е наред и шумът е станал значително по-тих, това е знак за добре свършена работа.

Колко дълго издържа едно гърне за автомобил?

Точно време е трудно да се посочи, тъй като фактори за това са регионалния климат, начинът на шофиране, околните условия и дали системата е двойна или единична. Средната продължителност за работа в градски условия е приблизително две до три години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай