Руски медии успяват да пробият Tik Tok

Усилията на компанията за дезинформация не дават очаквания ефект

Руски медии успяват да пробият Tik Tok | StandartNews.com

Въпреки заявените усилия на TikTok да спре потока от дезинформация относно руската инвазия в Украйна, компанията не прилага ефективно съществуващите си политики за фалшиви новини.

Оказва се, че някои руски държавни медии успяват да пуснат информацията. „… Нашият най-голям приоритет е безопасността на нашите служители и нашите потребители и в светлината на новия руски закон за „фалшиви новини“, ние нямаме друг избор освен да спрем предаването на живо и новото съдържание към нашата видео услуга в Русия, докато преглеждаме последствията за безопасността на този закон“, написа компанията в публикация в блога на 6 март. TikTok коментира пред TechCrunch, че спиранети на руското съдържание от миналия месец остава в сила.

От компанията заявяват, че вече са добавили етикети за идентифициране на съдържание от 49 руски държавно контролирани медийни акаунта. Тези етикети се появяват като ненатрапчиви полупрозрачни сиви полета в долната част на екрана и не се виждат от страниците на акаунта в мобилното приложение. Но въпреки че носят етикети, които ги идентифицират като „държавно контролирани медии на Русия“, някои от тези акаунти продължават да публикуват достатъчно ново съдържание.

Руската местна информационна агенция РИА Новости все още споделя ежедневна комбинация от съдържание за война и актуални събития, въпреки ограниченията на TikTok в страната.

Forbes за първи път съобщи, че РИА Новости и главният редактор на RT Маргарита Симоня все още публикуват в TikTok към 7 март. Повече от месец по-късно и двата акаунта все още са активни, въпреки заявената политика на TikTok за блокиране на ново съдържание от Русия.

Последната публикация в TikTok на руския държавен изход Sputnik Video беше на 29 март, докато акаунтът на Sputnik на испански език @sputnik.mundo беше публикуван преди три дни.  Russia Today, вероятно най-известният информационно издание, свързано с руското правителство, продължи да публикува военна пропаганда в TikTok до 28 март.

В сравнение с начина, по който други големи социални мрежи се справят с руските държавни медии по време на инвазията на страната в Украйна, мерките на TikTok са сравнително леки. YouTube започна направо да блокира руските държавни медии в световен мащаб миналия месец, а Facebook и Instagram внедриха свои собствени етикети и намалиха възможността на тези акаунти да достигнат до широка аудитория. Twitter приложи подобни мерки за подкрепяните от държавата медии през 2020 г. и сега намалява всички връзки към поддържани от Русия сайтове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай