Резервният фонд на фалиралите криптовалути Terra и Luna изчезна безследно

Биткойни на стойност около 1,7 млрд. долара бяха прехвърлени от портфейлите на LFG в две трансакции на нов адрес

Резервният фонд на фалиралите криптовалути Terra и Luna изчезна безследно | StandartNews.com

Експертите от частната фирма за криптовалутни разследвания Elliptic съобщиха, че биткойни на стойност 3,5 млрд. долара, придобити от създателите на фалиралите криптовалути Terra и Luna, са били изтеглени на две криптоборси, след което са изчезнали безследно и съдбата им не може да бъде проследена.

Съдбата на резервния фонд на Terra може да се окаже ключов въпрос, ако инвеститорите в криптовалути се опитат да възстановят загубите, претърпени в резултат на срива на блокчейн. Elliptic установи, че Luna Foundation Guard (LFG) е извършила покупки на биткойни на обща стойност 3,5 млрд. долара между януари и март. Когато котировката на стабилната валута Terra започна да спада на 9 май, представител на свързания с LFG проект Terraform Lab заяви, че биткойните от резервния фонд ще бъдат използвани за закупуване на Terra, за да се стабилизира криптовалутата и да се запази връзката ѝ с долара. Но още на следващия ден портфейлите с криптовалути, в които са били средствата, са изпразнени.

Биткойни на стойност около 1,7 млрд. долара бяха прехвърлени от портфейлите на LFG в две трансакции на нов адрес още на 9 май, в същия ден, в който съоснователят на проекта Terra До Куон заяви, че средствата ще бъдат използвани за коригиране на обменния курс. Няколко часа по-късно цялата сума от няколко транзакции е изпратена в една сметка в криптовалутната борса Gemini и от този момент нататък е невъзможно да се проследи по-нататъшната съдба на активите, заявиха от Elliptic.

Авторите на разследването твърдят също, че останалите биткойни от резервния фонд са постъпили в сметката на Binance на следващия ден, 10 май, с една транзакция. По-нататъшната им съдба също не е известна: възможно е средствата да са били разменени за пари в брой или разпределени в други портфейли.

Спомнете си, че Terra от самото начало не беше подкрепена с пари или ценни книжа - нейният курс трябваше да се поддържа от алгоритъм, който издаваше "монети" от свързана криптовалута Luna, когато курсът спаднеше. На 9 май обаче котировките на Тера започнаха рязко да спадат, а алгоритъмът не помогна: Луна изпадна в хиперинфлация и за няколко дни се обезцени от 85 долара на 0,005 долара. "План Б" за проекта беше резервен фонд за биткойни, но съдбата му сега е неизвестна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай