Повече от половината от новите енергийни мощности в САЩ през тази година ще са от слънчева енергия

Твърде рано е да се отписват ядрените централи, твърдят специалисти

Повече от половината от новите енергийни мощности в САЩ през тази година ще са от слънчева енергия | StandartNews.com

Според предварителните прогнози през 2023 г. САЩ ще добави 54,5 GW нови мощности за производство на електроенергия в енергийната си система. На слънчевата енергия ще се падат 54% от този капацитет. На второ място със 17% ще бъдат системите за съхранение на енергия. За първи път от 30 години насам ще бъдат пуснати в експлоатация две нови атомни електроцентрали.

Въпреки възходящата тенденция през последното десетилетие, добавените мощности от слънчева енергия за комунални услуги през 2022 г. са с 23 % по-малко, отколкото през 2021 г. Някои от отложените през 2022 г. проекти се очаква да стартират през 2023 г., когато разработчиците планират да инсталират 29,1 GW капацитет за производство на енергия от слънцето в САЩ, което е повече от два пъти повече от сегашния рекорд (13,4 GW през 2021 г.). Тексас (7,7 GW) и Калифорния (4,2 GW) са с най-голям нов соларен капацитет, който ще бъде инсталиран през 2023 г., като заедно представляват 41% от прогнозирания нов соларен капацитет.

Капацитетът на системите за съхранение на енергия в САЩ нарасна бързо през последните няколко години. През 2023 г. той вероятно ще се удвои. Разработчиците съобщават за планове да добавят 9,4 GW капацитет за съхранение към съществуващите 8,8 GW. Системите за съхранение, базирани на батерии, се инсталират все по-често в проекти за вятърна и слънчева енергия. Вятърната и слънчевата енергия са непостоянни източници на производство, а батериите могат да съхраняват излишната електроенергия от вятърни и слънчеви източници за по-късна употреба. През 2023 г. 71% от новите батерии се очаква да бъдат в Калифорния и Тексас - щати със значителен капацитет от слънчева и вятърна енергия.

Разработчиците планират да изградят 7,5 GW нови мощности на природен газ през 2023 г., като 83% от тях ще бъдат централи с комбиниран цикъл. Две от най-големите електроцентрали, захранвани с природен газ, се очаква да влязат в експлоатация през 2023 г.: 1836-мегаватовата "Гернси" в Охайо и 1214-мегаватовият електроцентрала CPV Three Rivers в Илинойс.

Планира се през 2023 г. към мрежата на САЩ да бъдат добавени 6,0 GW вятърни мощности. Годишният ръст на капацитета за вятърна енергия в САЩ започна да се забавя след рекордното увеличение от над 14 GW през 2020 г. и 2021 г. Най-големият капацитет за вятърна енергия ще бъде добавен в Тексас през 2023 г. - 2,0 GW. Единствената офшорна електроцентрала, която се очаква да заработи тази година, ще бъде 130-мегаватова система в Ню Йорк, наречена South Fork Wind.

Два нови ядрени реактора в атомната електроцентрала Vogtle в Джорджия трябва да бъдат пуснати в експлоатация през 2023 г., няколко години по-късно от първоначално планираното. Реакторите с обща мощност 2,2 GW са първите нови ядрени блокове, които ще бъдат построени в САЩ от повече от 30 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай