Някой се е опитал да хакне Военноморските сили на САЩ, подарявайки хакнати часовници на военните

Според CNN, часовниците имат злонамерен предварително инсталиран софтуер, който дава достъп до съхраняваните данни, включително банкова информация, контакти и информация за акаунти като потребителски имена и пароли

Някой се е опитал да хакне Военноморските сили на САЩ, подарявайки хакнати часовници на военните | StandartNews.com

Службата за криминални разследвания на Военноморските сили на САЩ (NCIS) разследва съобщения за множество случаи на получаване от военните на пакети, съдържащи подозрителни смартчасовници, от неизвестни податели. Такива джаджи лесно могат да бъдат оборудвани със зловреден софтуер за кражба на чувствителни данни.

Все още не е известно кой е изпратил подозрителните часовници, но устройствата показват някои признаци на умишлена дейност, насочена към създаване на киберзаплахи за американските военни. При опит за измама устройствата автоматично се свързват с безжични мрежи и смартфони, "получавайки достъп до огромно количество потребителски данни".

Освен това, според CNN, часовниците имат злонамерен предварително инсталиран софтуер, който дава достъп до съхраняваните данни, включително банкова информация, контакти и информация за акаунти като потребителски имена и пароли. Според NCIS джаджите биха могли да се използват от противници за събиране на поверителна информация и да представляват заплаха за персонала на Военноморските сили и Морската пехота на САЩ. Военните служители отказват да съобщят колко военнослужещи са получили такива подаръци или кой може да е подателят, като се позовават на продължаващото разследване.

Експертите твърдят, че подобни пратки могат да представляват заплаха, тъй като военнослужещите с нисък ранг не печелят много и лесно биха могли да вземат неочакван ценен подарък, без да бъдат заподозрени. А за чуждестранното разузнаване дори един часовник на ръката на редник може да бъде важен източник на информация, особено когато е свързан със смартфони. През 2018 г. Пентагонът забрани на военнослужещите, изпратени на мисии, обучение или други дейности извън постоянното им местонахождение, да използват фитнес тракери, смартфони и потенциално дори приложения за запознанства с функция за геолокация. Това се случва, след като фитнес приложението Strava помогна за разкриването на местонахождението на американските военни.

Според някои доклади подобни техники се използват не само от разузнавателните служби, но и от някои киберпрестъпници "от Източна Европа", според CNN, които изпращат безплатни флашки със зловреден софтуер на американски компании с цел кражба и изнудване, например.

Освен това продавачите на пазари като Amazon се занимават с подобни практики. Според някои доклади те могат да изпращат евтини стоки на нищо неподозиращи потребители, а след това да оставят отлични отзиви за тях, получавайки рейтинг, за да подобрят видимостта си на пазарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай