НАСА възнамерява да изстреля космически кораб с ядрен двигател през 2027 година

С това се доближаваме до покоряването на Марс

НАСА възнамерява да изстреля космически кораб с ядрен двигател през 2027 година | StandartNews.com

Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) и Агенцията за перспективни изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA) обявиха във вторник сътрудничество за построяване и извеждане в орбита на кораб с ядрен двигател до 2027 година.

По силата на споразумението НАСА ще се присъедини към програмата на DARPA "Демонстрационна ракета за гъвкави цислунарни операции" (DRACO), стартирала през 2021 г., за разработване на ядрен топлинен двигател за космическа ракета.

"НАСА ще работи с дългогодишния ни партньор DARPA за разработване и демонстриране на усъвършенствана технология за ядрено топлинно задвижване още през 2027 г. С новата технология астронавтите ще могат да пътуват до дълбокия космос и да се връщат по-бързо от всякога, което е важен фактор при подготовката на пилотирани мисии до Марс", заяви директорът на НАСА Бил Нелсън по време на презентация на Форума и изложението за наука и технологии на Американския институт по аеронавтика и астронавтика (AIAA) 2023 в Националното пристанище, Мериленд, САЩ.

Както е отбелязано в прессъобщение на НАСА, космическите кораби с ядрени двигатели ще позволят по-кратки полети, което ще намали рисковете за астронавтите по време на дълги мисии, като например пилотираните мисии до Марс. По-дългите мисии изискват транспортиране на повече консумативи и използване на по-надеждни системи.

Новите, по-ефективни транспортни технологии ще помогнат на НАСА в нейните лунни и марсиански мисии. С по-мощни ядрени двигатели ще бъде възможно да се пренасят повече изследователски товари и да се използват по-мощни инструменти и комуникационно оборудване на борда на космическия кораб.

Съобщава се, че ядрено-термичното задвижване (ЯТЗ) може да бъде три пъти или повече ефективно от конвенционалното химическо задвижване.

НАСА и DARPA са публикували междуведомствено споразумение, в което са определени ролите и отговорностите на всяка от страните. Съгласно споразумението Дирекцията за космически технологии (STMD) на НАСА ще ръководи техническото разработване на ядрен топлинен двигател за експерименталния космически кораб на DARPA. DARPA е възложител на разработването на цялата степен и двигател, включително реактора, и ще ръководи цялостната програма, включително интегрирането и снабдяването с ракетни системи, одобренията, планирането, безопасността и отговорността, както и цялостното сглобяване и интегриране на двигателя с космическия кораб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай