Можем ли да имаме доверие в цифровия свят?

Йоанис Соломакос, Главен експерт по сигурността в Хуауей – Южни Балкани, разказва за пътя към доверието и как се гради то

Можем ли да имаме доверие в цифровия свят? | StandartNews.com
  • Йоанис Соломакос, Главен експерт по сигурността в Хуауей – Южни Балкани за предизвикателствата във високотехнологичния свят
  • Концепцията за доверие в дигиталния свят, какъвто го познаваме досега, се промени необратимо. Сега всяка сзериозна компания трябва всеки ден да се доказва, че заслужава доверието на своите клиенти, започвайки от нулата.

От началото на пандемията нашият свят се промени значително и повечето компании трябваше да се адаптират към новото нормално, като предприеха големи стъпки към дигитализацията. Случайната "работа от вкъщи" се превърна в "постоянен хоум офис", където видеоконферентната връзка почти замени срещите лице в лице, а наличието на виртуални платформи за обслужване на клиенти се превърна в нещо нормално.

В това неочаквано бързо пътуване имаше множество експерти, посочващи колко е важно да се изберат цифрови решения, които също да гарантират киберсигурността. Приносът на технологията към създаването на стойност и качеството на живот не само ще се увеличи, но  и ползите ще останат ценни за нас, стига да  можем да се доверим на сигурността.. До този момент присъщата сложност на системите и включената логистика подлагат на изпитание веригата от доставки при поддържането на добри данни за сигурността, а това е риск, който не може да бъде пренебрегван от никого.

Допусканите съмнения по отношение на сигурността могат да имат големи последствия

В исторически план заплахите за сигурността доказаха, че не трябва да бъдат приемани лекомислено, а напротив – да да се предприемат  съответните предпазни мерки от всички страни по веригата. Примерите за субекти, които се "чувстваха" сигурни в кибер домейна, само за да платят цената на съмненията си след това, са многобройни и те варират от най-малките до най-големите. Но целта тук е  не да сочим с  пръст към злощастни или невъображаеми субекти. Целта е да се гарантира, че никой друг няма да попадне в капана на предположенията, когато става въпрос за сигурност. Примерите на неподозирани,компрометирани субекти чрез редица различни методи и техники, които излязоха наяве едва след нанесените щети, е единственото доказателство, от което се нуждаем по отношение важността на тази тема.

Доставчиците трябва да докажат, че може да им се вярва

Особено в днешния сложен свят, способността и желанието на доставчика да бъде и да остане прозрачен, когато става въпрос за проблеми, свързани със сигурността, се превръща в основна предпоставка за поддържане на сигурността във веригата за доставки. Технологията е уязвима, независимо от това откъде е получена - факт, който прави поддържането на непрекъснат фокус върху намирането и запълването на липсите в сигурността още по-важно. Следователно отговорният доставчик трябва да улесни тестването и проверката, за да демонстрира, че се поддържа подходяща сигурност в техните продукти и услуги, като същевременно гарантира, че клиентите, които печелят доверието им,  могат да проверяват и оспорват тези защитни характеристики и декларации на всяка стъпка от пътя.

Подходът "Нулево доверие" изисква доставчиците да "спечелят" доверието

По този начин, чрез установяване на подход „Нулево доверие“ като основа за установяване на сътрудничество, клиентите не трябва да се тревожат за субективните качества на доставчика, тъй като всички доставчици в групата се третират еднакво като недоверени в началото и трябва да се изкачат по стълбата на доверието на клиента, като работят усилено за него чрез общоприетите в индустрията стандарти, технически показатели и сертификати. Този подход също ще се окаже ценен за създаване на честна и здрава конкуренция между доставчиците, ще допринесе значително за оперативната стабилност на всеки клиент и ще втвърди инфраструктурите към оперативни смущения в случай, че се случи нещо неочаквано. И ако има нещо, на което ни научиха последните няколко години, то е да бъдем подготвени за неочакваното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай