Събота,

Миниатюрни камери и роботи навлизат в услугите за отпушване на канали у нас

От: Екип на Стандарт -
588
Миниатюрни камери и роботи навлизат в услугите за отпушване на канали у нас
A
A
A

Дигиталните технологии и иновации променят все повече сфери на живота ни, а поредният сектор, в който те навлизат, оказвайки влияние върху начина на работа и обслужване, е ВиК. От отпушването, през диагностиката на канали, до отстраняването на проблеми и ремонтните дейности – специалистите в този бранш вече дигитализират работата си. Това включва и използването на миниатюрни камери и дори роботи, което може да спестява много време, разходи и труд, както и да реши проблеми, които с традиционните методи могат дори да не бъдат забелязани.

Неотдавна на българския пазар навлезе нов метод за видеодиагностика на канали, базиран на минатюрни високочувствителни камери и специални софтуерни решения, които позволяват тръбите да се огледат в детайли от вътре. Технологията е наложена в България от екипа на специализирания сайт за ВиК услуги Kanal.bg. Камерите имат висока разделителна способност и разполагат с дълги жила, което позволява работа на големи разстояния и дълбочини в канализационната инсталация и дават бързо решение за отпушване на каналите или за отстраняване на евентуални други проблеми.

Новият метод за видеодиагностика включва използването на устройства като „бутаща” камера, чиито обхват на действие е 120 метра и може да работи в тръби от ф 50 до ф 300. Тя е снабдена с електронен брояч на метрите, както и специален софтуер за издаване на протокол и запис. Друго много ефективно устройство е супер тънкият ендоскоп с дебелина 16 мм, който може да записва видео. Екипът на Kanal.bg използва и първата по рода си у нас робитизирана камера за инспекция на тръбопроводи, с възможност за наблюдение на канали с диаметър от 100 – 2000 мм. Тя разполага с кабел с дължина 300 метра и софтуер за видеодиагностика на канали, има електронен брояч на метрите, 10 степенно увеличение на картината (зум), възможност за измерване на наклона, лазерно установяване на промени в диаметъра на тръбата и тяхната големина, измерване на големината на чужди тела в тръбата.

Модерната технология се определя като първа крачка към т.нар. безизкопен ремонт на канали – тенденция, която предстои да промени изцяло работата в този бранш. Технологията е приложима за хоризонтални и вертикални канали и отклонения. Диагностиката може да се приложи преди аварийни или планови ремонти, а в случаи на повреда – да се определи точното ѝ местонахождение. По този начин се проследява и качеството на извършената работа и могат да се отстранят евентуални пропуски.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички