Космонавтите на НАСА – тузари. На Луната в скафандри Prada

Скафандърът xEMU ще осигури на астронавтите подобрени възможности за изследване на космоса

Космонавтите на НАСА – тузари. На Луната в скафандри Prada | StandartNews.com

Космическата компания Axiom Space обяви сътрудничеството си с италианската модна къща Prada за проектиране на лунните скафандри на НАСА за мисията Artemis III. Мисията, насрочена за 2025 г., ще бъде първото кацане на човек на Луната след мисията на Аполо 17 през декември 1972 г. и ще отбележи първия път, когато жена ще кацне на Луната. Затова всичко трябва да бъде красиво, включително костюмите на астронавтите.

Костюмите Axiom Space, които продължават традицията и развиват дизайна на изследователските скафандри на НАСА за извънбордова мобилност (xEMU), са проектирани така, че да осигуряват по-голяма гъвкавост, по-добра защита, за да издържат на суровите условия на околната среда на Луната, и са оборудвани със специализирани инструменти за изследване и разширени научни възможности.

Скафандърът xEMU ще осигури на астронавтите подобрени възможности за изследване на космоса, а НАСА ще разполага с първите търговски разработени скафандри, необходими за живот и работа на и около Луната. Инженерите на Prada ще работят заедно с екипа на Axiom Space Systems по време на целия процес на проектиране, като ще подпомагат разработването и избора на материали и конструктивни характеристики на космическите костюми за защита от лунната среда и космоса като цяло.

"Много сме развълнувани да си сътрудничим с Prada по космическия костюм Axiom Extravehicle Mobility Unit (AxEMU)", каза Майкъл Суфредини, главен изпълнителен директор на Axiom Space. - Техническият опит на Prada в областта на материалите, производството и иновативните дизайнерски концепции ще ни позволи да използваме напредналите технологии, необходими за осигуряване не само на комфорта на астронавтите на лунната повърхност, но и на така необходимото отчитане на човешкия фактор, който не присъства в остарелите скафандри".

Маркетинговият директор на Prada Group Лоренцо Бертели се съгласи с колегата си: "Това е истински празник на силата на човешкото творчество и иновациите в развитието на цивилизацията" и припомни "авангардната" работа на компанията и дългогодишния опит в работата с екипа на ветроходците за Luna Rossa Prada America's Cup, който използва технологии, малко отстъпващи на тези в космоса.

Базирани на иновативни технологии и усъвършенстван дизайн, новите скафандри ще позволят изследване на лунната повърхност по-добре от всякога, отбелязват от Axiom. Разработването на скафандри от следващо поколение е също така важен етап в по-нататъшното изследване на космоса и позволява по-добро проучване на Луната, Слънчевата система и след това отвъд нея, казват от компанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай