Климатичният апокалипсис се ускорява, глобалисти бият тревога

На годишна база емисиите на CO2 започнаха да намаляват през 2020 г

Климатичният апокалипсис се ускорява, глобалисти бият тревога | StandartNews.com

Годишният доклад на научната група "Глобален въглероден проект" бие тревога: емисиите на въглероден диоксид са се увеличили през 2022 г. и климатичният апокалипсис наближава бързо. Ако емисиите на CO2 от тази година продължат да нарастват, средната температура на Земята може да се повиши с опасните 1,5 градуса по Целзий само за 9 години.

На годишна база емисиите на CO2 започнаха да намаляват през 2020 г. Това се дължи на широко разпространената карантина, причинена от пандемията COVID-19. Учените отбелязват това като положителна тенденция в плановете за постигане на нулеви емисии до 2050 г. Освен това събитията от "ковида" показаха мащаба на действието, което има някакъв ефект - това е мащабът на ниво правителствено налагане на едно или друго действие. Никой няма да направи нищо доброволно, както многократно е подчертавал Бил Гейтс например.

В нов доклад се прогнозира, че през 2022 г. общият обем на глобалните емисии на CO2 ще достигне 40,6 милиарда тона. Основен принос за тези емисии ще имат изкопаемите горива, чиито емисии на CO2 ще се увеличат с 1% в сравнение с 2021 г. (до 36,6 млрд. тона CO2). Новото ниво ще бъде малко по-високо от това през 2019 г. Промяната в земеползването (напр. обезлесяването) ще доведе до емисии на CO2 в размер на 3,9 милиарда тона през 2022 г.

Наблюдаваната тенденция дава 50-процентна вероятност средната температура на Земята да се повиши с повече от 1,5 °C, което може да доведе до нови и трудно поправими климатични събития. Ако трябва да се направи нещо, то трябва да се направи незабавно.

Прогнозираните за 2022 г. нива на емисиите на CO2 от изгарянето на въглища и нефт са по-високи от тези през 2021 г. Интересно е, че увеличението на емисиите от изгарянето на нефт се дължи до голяма степен на бавното възстановяване на международните въздушни пътувания, които бяха силно ограничени по време на пандемията. Очевидно е, че тежестта върху другите потребители на горива от нефтен произход - морския, железопътния и автомобилния транспорт - се е увеличила.

Очаква се рекордно намаляване на емисиите на CO2 в Китай (0,9 %) и ЕС (0,85 %), но това се губи на фона на нарастващите емисии в САЩ (1,5 %), Индия (6 %) и 1,7 % в останалата част на света заедно. Ако емисиите на CO2 останат постоянни през 2022 г. (което е малко вероятно), има 50 % вероятност средната глобална температура да се повиши с 1,5 °C след девет години (остават 380 милиарда тона CO2) и с 2 °C след 30 години (остават 1230 милиарда тона CO2).

За да се постигнат нулеви емисии до 2050 г., е необходимо намаляване на емисиите с 1,4 милиарда тона CO2 годишно, което е сравнимо с мащаба през 2020 г. Както беше казано по-горе обаче, никой няма да направи това доброволно.

Трябва да добавим, че около половината от емисиите на CO2 на Земята се произвеждат от океаните и сушата. Същевременно те абсорбират и съхраняват въглерод и тези "хранилища" непрекъснато увеличават обема си. Колкото повече въглероден диоксид има в атмосферата, толкова повече той се абсорбира от същите растения, които се чувстват комфортно в топлината и доминирането на парниковите газове. Изменението на климата обаче намалява увеличението на поглъщането на CO2 от океаните и сушата: за 10-те години наблюдения от 2012 до 2021 г. увеличението на поглъщането от океаните е намаляло с 4%, а от сушата - със 17%.

Окуражаващ е фактът, че в дългосрочен план Земята като цяло е намалила емисиите си на CO2. Така, докато през 2000-те години средното увеличение на емисиите достигна връхната си точка от +3 % годишно, през последното десетилетие увеличението е около +0,5 % годишно.

Както беше отбелязано по-горе, значителен източник на емисии на CO2 (около една десета от емисиите от изкопаеми горива) е промяната в земеползването, особено обезлесяването. Само на Индонезия, Бразилия и Демократична република Конго се падат 58 % от световните емисии, дължащи се на промяна в земеползването. Не е трудно да се разбере, че залесяването поне отчасти ще компенсира тези загуби и според учените съществува голям, неизползван потенциал за това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай