Китай постигна технологично чудо – влак маглев, левитиращ без никаква енергия

Превозното средство се задвижва от неодимови магнити

Китай постигна технологично чудо – влак маглев, левитиращ без никаква енергия | StandartNews.com

Медии съобщиха, че в Китай е реализиран първият в света проект за създаване на влак на магнитна възглавница, който не се нуждае от никаква енергия, за да се носи във въздуха. Подемната сила на влака се осигурява от постоянни магнити в окачването и в монорелсовия път, което прави решението много по-икономично в сравнение с други видове транспорт, задвижвани с електричество.

Първият реализиран проект е 800-метровата червена железница в южнокитайския окръг Сингуо, провинция Дзянси. Това е монорелсов маршрут с окачена гондола за 88 пътници. Влакът гондола се движи на височина 10 метра със скорост до 80 км/ч. Според разработчиците задвижваният с постоянни магнити маглев консумира много малко енергия при движение. Разходите за строителство също са много ниски - едва 10 % от разходите за метро.

Подобни монорелси с постоянни магнити обещават да бъдат водещи в обществения транспорт в разрастващите се китайски мегаполиси. В дългосрочен план те биха могли да увеличат скоростта на движение до 120 км/ч или повече. Важно е да се отбележи, че електромагнитното замърсяване при такъв транспорт е много по-ниско, отколкото при маглев, задвижван от свръхпроводими и конвенционални електрически магнити. За градската среда с нейните наситени електромагнитни полета това е много, много важно.

В Китай от около 20 години се разработват превозни средства на магнитна възглавница, използващи постоянни магнити. За да успее проектът, китайските учени трябва да решат два сериозни проблема. Първо, проблемът с деградацията на постоянните магнити, и второ, проблемът с управляемостта на превозното средство, което се плъзга без електричество.

Проблемът с деградацията е решен чрез разработване на магнити, които съдържат редкоземни елементи. Добавянето на неодим към обикновените постоянни магнити намалява степента на магнитна деградация до 5% за сто години. Китай остава лидер в обработката на редкоземни елементи и е в състояние да създаде магнити за стотици и хиляди километри релси за влакове с пасивно магнитно окачване (въпреки че останалата част от света трябва да се опасява от тази перспектива - редкоземните елементи са необходими на всички и в огромни количества).

„Проблемът с управлението също е успешно решен, за което трябва да благодарим на съвременната електроника и материалознание“, твърдят създателите на превозното средство. След известно проучване на първата линия от практическа гледна точка, регионалните власти планират да я удължат до 7,5 км.

"Максималната скорост на повечето вътрешни метролинии обикновено е ограничена до 80 км/ч, но влакът с постоянни магнити, задвижван изключително от изкуствен интелект, може да достигне скорост с 50 процента по-висока. Това означава, че дори в оживен градски център влакът ще може да поддържа скорост и да предоставя на пътниците широка гледка към градския пейзаж, избягвайки задръстванията", казва един от разработчиците на проекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай