Китай ограничава износа на галий и германий - метали, важни за производството на чипове

Макар галият и германият да не са особено редки елементи и често да се добиват като странични продукти от минното дело

Китай ограничава износа на галий и германий - метали, важни за производството на чипове | StandartNews.com

От 1 август Китай започна да ограничава износа на галий и германий - метали, използвани в производството на полупроводникови чипове и друга електроника. Това решение се разглежда от мнозина на пазара като ответна мярка на ограниченията върху доставките на съвременни полупроводници и инструменти за тяхното производство, наложени от САЩ, Япония и Нидерландия на Китай.

Сега китайските компании трябва да получат специален лиценз за износ на галий и германий, както и на суровини, съдържащи тези елементи. Според различни проучвания Китай контролира 94 % или повече от световното производство на галий и около 60 % от световното производство на германий. Според Nikkei новите китайски правила за износ биха могли да имат отрицателно въздействие върху японската полупроводникова промишленост, тъй като до 40 % от доставките на галий и германий идват от Китай.

Обявяването на ограниченията за износ от страна на Китай доведе до покачване на цените на галия с близо 20 % в САЩ и Европа. Китай твърди, че новите правила са в интерес на националната сигурност на страната, но много пазарни участници смятат, че тези ограничения са отговор на действията на САЩ и техните съюзници, насочени към ограничаване на растежа на високотехнологичната индустрия в Поднебесната империя.

Според японската компания JOGMEC Япония е най-големият потребител на галий в света, което означава, че ограниченията, наложени от Китай, определено ще засегнат японските компании. Повече от 40 % от използвания в Япония галий се закупува и преработва от рециклирани материали и други източници, а 60 % се внасят. Около 70 % от този внос идва от Китай. В резултат на това около 40 % от доставките на галий в Япония идват от КНР.

Mitsubishi Chemical Group, която произвежда съставни полупроводници и други продукти, твърди, че разполага с достатъчни запаси от галий в Япония, за да изключи всякакви непосредствени проблеми с доставките. Други компании, сред които Sumitomo Chemical (производител на подложки от галиев нитрид) и Nichia Corp. (производител на светодиоди), споделят подобни мнения, планират да наблюдават ситуацията на пазара и същевременно да обмислят диверсификация на доставчиците си.

Министерството на търговията на Китай твърди, че приетите ограничения няма да повлияят на качеството и количеството на износа. Докато износителите се придържат към протокола за национална сигурност и други регулаторни критерии, износът на метали ще продължи. Засега новият контрол все още не е засегнал възможността за закупуване на суровини или други дейности на японските компании.

Според Уей Дзянгуо, бивш заместник-министър на търговията на Китай, правилата за износ, свързани с галия и германия, може да са само началото на отговора на страната на наложените ѝ ограничения.

Макар галият и германият да не са особено редки елементи и често да се добиват като странични продукти от минното дело, ниските цени на тези метали се поддържат от евтината им преработка в Китай, което прави добива им в други региони също по-малко рентабилен. Новите ограничения, наложени от Китай, могат първоначално да доведат до по-високи цени и възможни смущения в доставките и производството на някои компоненти. В дългосрочен план обаче тези ограничения могат да насърчат дружествата в други държави сами да добиват и преработват тези метали, което в крайна сметка може да подкопае доминиращата позиция на Китай на този пазар. По-специално, Пентагонът наскоро обяви планове за извличане на галий от отпадъци от електроника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай