Хакери от Северна Корея са заподозрени в обир на крипто валута за 35 милиона долара

Американски служители се опасяват, че могат да бъдат използвани за финансиране на програмите за ядрени оръжия

Хакери от Северна Корея са заподозрени в обир на крипто валута за 35 милиона долара | StandartNews.com

Севернокорейски хакери вероятно стоят зад кражбата на най-малко 35 милиона долара от популярна услуга за криптовалута. 

Това е последният от поредица хакове на фирми за криптовалута, свързани с Пхенян, за които американските служители се опасяват, че могат да бъдат използвани за финансиране на програмите за ядрени и балистични оръжия на севернокорейския режим.

Хакерите са източили сметките в криптовалута на клиенти на Atomic Wallet, базирана в Естония компания, която твърди, че има 5 милиона потребители на нейния софтуер.

Atomic Wallet заяви, че засегнатите са „по-малко от 1%“ от месечните потребители . Фирмата не уточнява колко пари може да са били откраднати или кой стои зад хакването. 

Севернокорейските хакери са откраднали милиарди долари от банки и фирми за криптовалута през последните няколко години, осигурявайки ключов източник на приходи за режима, според доклади на ООН и частни фирми.

Възпрепятстването на хакерството и прането на пари от Северна Корея бързо се превърна в приоритет на националната сигурност за администрацията на Байдън. Около половината от ракетната програма на Северна Корея е финансирана от кибератаки и кражба на криптовалута, каза служител на Белия дом миналия месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай