Изкуственият интелект ChatGPT е близо до успешно полагане на изпита за лекарски лиценз в САЩ

При успеваемост от 60% верни отговори на всички въпроси ChatGPT постигна между 52,4% и 75% на трите изпита

Изкуственият интелект ChatGPT е близо до успешно полагане на изпита за лекарски лиценз в САЩ | StandartNews.com

Алгоритъмът ChatGPT Large Language Model (LLM) на OpenAI почти е издържал изпита за медицинско свидетелство в САЩ. Това е много труден тест за човек, но ботът с изкуствен интелект се доближи до успешното полагане на изпита без никакво обучение за валидиране - само на базата на търсене в интернет. Все още обаче никой няма да излекува хората с нея, въпреки че е по-вероятно това да се предотврати по-скоро от правната, отколкото от практическата страна на проблема.

Алгоритъмът ChatGPT вече е изненадал хората със способността си да пише програмен код, да полага изпити в бизнес училище и други умни неща. Опитът за успешно полагане на изпита за медицинско свидетелство в САЩ (USMLE) обаче е друго постижение на машинния алгоритъм. За успешното полагане на този изпит, който всъщност се състои от три части, са необходими между 300 и 400 часа подготовка. Способността на ChatGPT да се научи да отговаря последователно и по темата на въпросите от изпита USMLE предполага, че един ден изкуственият интелект ще може или сам да дава медицински съвети, или, което е по-вероятно, да се превърне в медицински асистент, който да поставя по-точни диагнози.

"ChatGPT се представи на прага или близо до него, за да издържи и трите изпита без специално обучение или подсилване", пишат изследователите в публикуваната статия. - ChatGPT също така демонстрира високо ниво на последователност и проницателност в обясненията си."

Проучването е проведено от експерти от стартъпа Ansible Health. Предварително беше установено, че в интернет няма директни отговори на въпросите на USMLE. По този начин ChatGPT генерира нови отговори въз основа на получените данни по темата на въпросите.

При успеваемост от 60% верни отговори на всички въпроси ChatGPT постигна между 52,4% и 75% на трите изпита. В 88,9% от отговорите алгоритъмът дава поне един смислен отговор, който изследователите определят като "нов и неочевиден, макар и клинично валиден".

"Постигането на положителен резултат на този известен като труден експертен изпит, при това без никаква човешка подкрепа, бележи забележителен етап в развитието на клиничния изкуствен интелект", казват авторите на изследването в изявление за пресата.

Нещо повече, ChatGPT превъзхожда с 50,3% по точност медицинския изкуствен интелект PubMedGPT, обучен да отговаря на такива въпроси. И така, какво би станало, ако човешки експерт обучи ChatGPT за медицинска квалификация?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай