Италия блокира ChatGPT поради опасения за поверителността

На OpenAI са дадени 20 дни, за да посочи мерките, които ще предприеме, за да спази правилата за данните в Италия

Италия блокира ChatGPT поради опасения за поверителността | StandartNews.com

Регулаторите в Италия издадоха временна забрана на ChatGPT в петък, влизаща в сила незабавно, поради опасения за поверителността и заявиха, че са започнали разследване за това как OpenAI, американската компания зад популярния чатбот, използва данни.

Италианската агенция за защита на данните заяви, че на потребителите липсва информация за събирането на техните данни и че на 20 март е докладвано нарушение на ChatGPT.

Италианският регулатор също изрази загриженост относно липсата на проверка на възрастта за потребителите на ChatGPT. Той твърди, че това „излага децата на получаване на отговори, които са абсолютно неподходящи за тяхната възраст и осведоменост“. 

Агенцията за защита на данните каза, че на OpenAI ще бъде забранено да обработва данните на италианските потребители, докато не „спазва регламента за поверителност“.

На OpenAI са дадени 20 дни, за да посочи мерките, които ще предприеме, за да спази правилата за данните в Италия. В противен случай може да бъде изправен пред санкция до 20 милиона евро (21,8 милиона долара) или до 4% от годишния си глобален оборот.

След публичното си пускане преди четири месеца, ChatGPT се превърна във феномен, събирайки милиони потребители, впечатлени от способността му да изработва убедително писмено съдържание, включително академични есета, бизнес планове и кратки истории.

Но също така се появиха опасения относно бързото му разпространение и какво може да означава широкомащабното усвояване на такива инструменти за обществото, оказвайки натиск върху регулаторите по света да действат.

Европейският съюз финализира правилата за използването на изкуствен интелект в блока. Междувременно компаниите от ЕС трябва да спазват Общия регламент за защита на данните или GDPR, както и Закона за цифровите услуги и Закона за цифровите пазари, които се прилагат за технологичните платформи.

По-рано този месец OpenAI пусна GPT-4, нова версия на технологията в основата на ChatGPT, която е още по-мощна. Компанията каза, че актуализираната технология е преминала симулиран адвокатски изпит в юридическия факултет с резултат около 10% от най-добрите участници в теста; за разлика от това, предишната версия, GPT-3.5, отбеляза около долните 10%.

Миналата седмица някои от най-големите имена в технологиите, включително Илон Мъск, призоваха лабораториите за изкуствен интелект да спрат обучението на най-мощните системи за изкуствен интелект за поне шест месеца, цитирайки „огромни рискове за обществото и човечеството“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай