Историята на WordPress – най-популярната система за създаване на сайтове в света

В следващите редове ще ви запознаем с историята на тази отворена уеб платформа и с причините за нейния впечатляващ възход през годините.

Историята на WordPress – най-популярната система за създаване на сайтове в света | StandartNews.com

Ако в наши дни се запитаме кои са най-широко разпространените онлайн платформи, вероятно първо ще се сетим за имената на популярни социални мрежи, онлайн търсачки или сайтове за продажби. При това е възможно изцяло да пропуснем системата за изработка на уебсайтове WordPress, а не би трябвало. Днес тя има огромно влияние в интернет пространството – на нея са базирани над 40% от всички уеб проекти в глобален мащаб, а скоростта, с която се появява нов WordPress сайт, е две минути.

„Тази тенденция е още по-впечатляваща в България. Към февруари тази година около 91% от новозакупените хостинг акаунти са с инсталиран WordPress – опция, която клиентите ни имат възможността да изберат при поръчка в сайта. Към първи март тази платформа държи 81,54% от инсталациите на CMS решения на споделен хостинг и управляеми виртуални сървъри. Тя отчита и най-големия ръст сред останалите CMS платформи – 21% спрямо 1 март 2021 година. Интересно е също, че на 22,35% oт всички WordPress инсталации има инсталиран плъгин за онлайн магазини WooCommerce“ – споделя Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ.

В следващите редове ще ви запознаем с историята на тази отворена уеб платформа и с причините за нейния впечатляващ възход през годините.

Създаване

WordPress е създадена през 2003 г., като система от типа CMS (Content Management System) за изработване на блогове и управление на съдържанието в уеб. Тя е напълно безплатна, с отворен код и свободна за използване, под лиценз GPL (General Public License). Това бързо я прави популярна и я налага като едно от предпочитаните отворени CMS решения в световен мащаб.

Разделяне на отворената платформа от бизнеса

WordPress се развива като проект с отворен код, в който участва голяма общност от програмисти. За да гарантира независимостта на платформата от бизнес интереси, през 2010 г. Мат Муленвег прехвърля правата върху отворената платформа на WordPress Foundation. Това е организация с идеална цел, която от този момент започва да развива платформата независимо – като достъпен безплатен инструмент, който може да бъде използван от всеки човек по света. На база на тази безплатна платформа се появява цяла екосистема от разработчици на плъгини (допълнителни функционалности), теми (шаблони, темплейти) и доставчици на услуги, които развиват своя бизнес, използвайки WordPress.

Значението на отворени стандарти

WordPress се базира на отворени уеб технологии като PHP, MySQL и т.н. Платформата е изцяло с отворен код, което означава, че нейният изходен код е свободно достъпен и всеки може да го достъпва, използва, променя и подобрява. За разлика от софтуера със затворен код, предлаган от множество големи компании. Важно предимство е, че WordPress е изцяло стандартизирана система, което означава, че проект, създаден от едни уеб специалисти, след време може без проблеми да се доразвие от съвсем други хора.

Лесно инсталиране и употреба

През годините WordPress става все по-лесна за използване – чрез бърз процес на инсталация на системата, система от уиджети, възможности за създаване на нови страници и постинги на практика с няколко клика, а от скоро – и с добавянето на блок редактор. Чрез уеб инструменти като WordPress Manager by SuperHosting.BG платформата се инсталира за броени секунти в администраторския панел на хостинга, а работата с нея вече не звучи плашещо и става все по-лесна и интуитивна.

Богата екосистема от плъгини и теми

През годините около WordPress се сформира екосистема от стотици хиляди плъгини и теми, които лесно могат да бъдат инсталирани към даден проект, добавяйки полезни функционалности или промени във възията му. Много от тях са безплатни или на изключително достъпна цена. И на практика съществуват плъгини за почти всяка функционалност, за която някой би могъл да се сети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай