Фабриката на Tesla в Китай със 100% ръст в производството

Очаква се заводът в Берлин да поеме голяма част от европейските заявки

Фабриката на Tesla в Китай със 100% ръст в производството | StandartNews.com

Tesla е доставила над 65 000 превозни средства, произведени в Gigafactory Shanghai през март, впечатляваща продукция, представляваща 100% ръст в сравнение с предходната година, въпреки спирането на фабриката. Тези данни стават ясни, след като Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA) обяви резултатите за регистрация на автомобили в Китай през март.

Те потвърдиха, че Tesla Китай има производство от 65 814 превозни средства, като само 60 от тях са за износ. Това не е нещо необичайно за Китай за последния месец на тримесечието, тъй като Tesla се фокусира върху местните доставки.

Това представлява 16% увеличение от месец на месец в сравнение с производството на 56 515 автомобила през февруари, но резултатите са особено впечатляващи в сравнение със същия период на миналата година, когато Gigafactory Shanghai имаше наполовина по-малко производство.

Освен това трябва да се вземе предвид, че Tesla имаше не едно, а две спирания на завода през март поради ограниченията на COVID-19.

Фабриката трябваше да спре за два дни в средата на март и отново в края на месеца. Въпреки това, ефектът се очаква да се усети през април, тъй като последното спиране на фабриката беше удължено до тази седмица.

Според данните на CPCA, 190 446 превозни средства Tesla са дошли от Китай през първото тримесечие – повече от половината от 310 000 превозни средства, които е доставил през последното тримесечие.

Това показва колко важен е Gigafactory Shanghai за автомобилния производител, тъй като сега надминава фабриката във Фремонт по производство и се превърна в негов основен експортен център. Очаква се Gigafactory Berlin да помогне на Tesla да разчита по-малко на Шанхай и да снабди европейския пазар с превозни средства Model Y.

Повече технологични новини може на намерите в рубрика Технологии.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай