Експерти предупредиха за „квантов апокалипсис“

Тревога е, че процесът по криптиране може да бъде съкратен до секунди

Експерти предупредиха за „квантов апокалипсис“ | StandartNews.com

Експерти предупреждават, че квантовите компютри в крайна сметка биха могли да надделеят над конвенционалните методи за криптиране. Според тях, това е опасност, която дори наричат ​​„квантов апокалипсис“, съобщава BBC.

С появата на квантовите компютри, процесът по криптиране може да бъде съкратен до секунди. И тази сила може да има катастрофални последици, ако попадне в грешни ръце.

„Всичко, което правим по интернет днес - от купуване на неща онлайн, банкови транзакции, взаимодействия със социалните мрежи - всичко, което правим, е криптирано“. Това коментира Хари Оуен, главен стратегически директор в компанията PostQuantum пред BBC. Според него, квантовите компютри могат да позволят на злонамерени хора да източват банкови сметки или да изключват напълно правителствените отбранителни системи.

Илаяс Кан, главен изпълнителен директор на базираната в Кеймбридж и Колорадо компания Quantinuum, се съгласява с това твърдение. Той нарича квантовите компютри, които разрушават криптирането, „заплаха за нашия начин на живот“.

Правителствата вече предприемат действия, за да предотвратят възможността техните противници да вземат надмощие в тази област. Министерството на търговията на САЩ, например, наскоро постави в черен списък редица китайски фирми, някои от които бяха добавени поради потенциалната им „способност да нарушават криптирането или да разработват неразбиваемо криптиране“.

Националният институт за наука и технологии на САЩ (NIST) също се надява да излезе с единна стратегия за защита на важни данни от "предстоящ квантов апокалипсис“. Разбира се, такъв сценарий може изобщо да не се случи в действителност, но все пак е добре да бъдем подготвени за такъв.

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай