Два автономни кораба завършиха пътуванията си в океана

Въпреки проблемите с тях, резултатите са впечатляващи

Два автономни кораба завършиха пътуванията си в океана | StandartNews.com

Опитът за надмощие на автономните превозни средства достигна открито море. Два различни самоуправляващи се кораба завършиха своите забележителни пътувания през последните няколко дни. Но и при двата имат забележки - единият се сблъска с проблеми, без да има хора на борда, като в крайна сметка съкрати пътуването си, а другият все още разчита на човешка намеса в около половината от времето.

Напълно безекипажният автономен кораб Mayflower (MAS400) акостира в Канада в неделя. Лодката, частично финансирана от IBM, тръгна от Плимут в Обединеното кралство на 27 април.

Корабът се е сблъскал с множество механични трудности по време на своето океанско пътуване.

Пътуването от Обединеното кралство до Канада е вторият опит на MAS400 отвъд океана. Първоначалното му пътуване през 2021 г. беше отменено поради технически проблеми. Въпреки че тазгодишното премина по-добре, все още имаше проблеми. В началото корабът беше пренасочен към Азорските острови в Португалия за ремонт след повреда на превключвателя. След това възникна „проблем със схемата за зареждане на стартерните батерии на генератора“, който държи MAS400 далеч от първоначалната му планирана дестинация.

Отделно, на 2 юни, масивен танкер на име Prism Courage акустира в провинция Южен Чунчхон в Южна Корея след 33-дневно пътуване от Фрипорт, Тексас. Около половината от това разстояние е изминато без помощта на човешкия екипаж на кораба, според дъщерното дружество на Hyundai, Avikus, което разработи технологията за управление.

Авикус нарече постижението първото по рода си. Освен това компанията твърди, че тяхната автоматизирана система HiNAS 2.0 е помогнала на лодката да избегне повече от 100 сблъсъка с близки кораби и че пътуването е било 7% по-икономично, отделяло е 5% по-малко парникови газове поради технологично оптимизирания маршрут.

По-голямата част от пътя на Prism Courage беше през открития океан, но човешката навигация все още е била необходима в близост до пристанища, в по-претъпкани морски участъци и в точки като Панамския канал. Независимо от ограниченията на технологията за управление, Avikus възнамерява да комерсиализира HiNAS 2.0 до края на годината и да се разшири отвъд доставката до други плавателни съдове като круизни кораби и яхти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай