Curiosity изпрати зашеметяващи нови снимки на Марс, показващи промените в пейзажа

През последната година от пътуването на " Curiosity " нагоре по склона на планината Шарп учените започнаха да забелязват все по-често променящата се структура на скалата

Curiosity  изпрати зашеметяващи нови снимки на Марс, показващи промените в пейзажа | StandartNews.com

През август тази година се навършват десет години, откакто марсоходът " Curiosity " кацна в кратера Гейл на Марс. Оттогава насам марсоходът на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) извършва научни дейности и редовно изпраща зашеметяващи снимки на местния пейзаж. Този път той засне как пейзажът се променя, докато се движи по склона на планината Шарп.

През последната година от пътуването на " Curiosity " нагоре по склона на планината Шарп учените започнаха да забелязват все по-често променящата се структура на скалата. Въпреки че в долните части на склона беше открита много глина, марсоходът откри повече сулфати, докато се изкачваше нагоре по склона. Учените смятат, че това е характерно за райони, където потоците са пресъхнали и са се образували пясъчни дюни.

Следователно езерните седименти са по-рядко срещани в тези райони, отколкото в по-ниските части на склона на планината Шарп. "Вместо това виждаме много доказателства за по-сух климат, като например сухи дюни, около които в миналото са течали потоци", казва Ашвин Васавада, учен по проекта "Кюриосити" в Лабораторията за реактивно движение на НАСА (JPL).

Освен увеличаването на сулфатите, вниманието на учените привличат и геоложки особености. Те наблюдават седименти, които най-вероятно са се образували на слоеве. Изследователите смятат, че някои от седиментите в района са се образували по времето, когато на повърхността на планетата е имало вода и пясъчните дюни са били измивани от потоци.

"Историята става още по-богата и сложна, тъй като стана известно, че е имало няколко периода, когато подпочвените води са се стичали и изтичали с течение на времето, оставяйки след себе си смесица от парчета пъзел, които учените от "Кюриосити" трябва да сглобят в точна времева линия", се казва в изявление на НАСА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай