Ами сега? AI застрашава доходите на потребителя

Вярно или погрешно

Ами сега? AI застрашава доходите на потребителя | StandartNews.com

Изкуственият интелект се разпространява с бързи темпове по целия свят и започва да застрашава доходите на хората. Според проучване на Европейската централна банка, на което се позовава Ройтерс, широкото въвеждане на AI ще доведе до спад в заплатите на служителите на много компании. В същото време като цяло няма да има значително намаляване на работните места. Изследването обхваща не само ИТ сектора, но и останалата част от пазара на труда.

Дигитализацията, базирана на изкуствен интелект, крие рискове основно за младите специалисти, твърдят авторите на доклада. Но висококвалифицираните служители също ще бъдат сред първите потърпевши. Работниците на средно ниво, които вече са придобили определени знания и опит, но все още не са се развили достатъчно, за да бъдат класифицирани като „старши”, няма да изпитат въздействието на изкуствения интелект върху портфейла си.

Противоречия

Резултатите от проучването на ЕЦБ се основават на статистика от 16 европейски страни. Анализаторите разглеждат предимно онези области на дейност, в които изкуственият интелект се разпространява и внедрява най-активно. Те са уверени, че работата на отделите за човешки ресурси няма да намалее. Но реалността предполага обратното – заради AI, съкращенията стават масови.

Това влияние на изкуствения интелект може да се увеличи в бъдеще, но анализаторите не дават прогнози нито за времето, нито за силата на въздействието на AI върху заплатите на „старшите” специалисти.

„Технологиите, използващи изкуствен интелект, продължават да се разработват и прилагат”, се казва в проучването. „Голяма част от тяхното въздействие върху заетостта и заплатите – и следователно върху икономическия растеж и равенството – предстои да се види”.

Авторите на документа подчертават, че дигитализацията и преди е засягала хората в трудоспособна възраст. По-специално, компютъризацията „сподели относителния дял на заетостта сред полуквалифицираните работници, което доведе до „поляризация” – преобладаване на млади и висококвалифицирани специалисти”.

Резултатите от проучването на ЕЦБ и свързаните с него прогнози е малко вероятно да бъдат 100% релевантни на реалността по отношение на запазването на работни места на фона на въвеждането на AI. Хората по целия свят вече губят работата си – например в обозримо бъдеще изкуственият интелект може да остави милиони индийски програмисти без препитание.

Чатботове вместо хора

Работниците в колцентровете също не са защитени. Компаниите все повече въвеждат многобройни чатботове и примерът на Duukan, стартираща компания, предоставяща услуги за изнесени кол центрове, се откроява на техния фон. През лятото на 2023 г. собственикът на стартъпа уволни 90% от персонала, като го замени с изкуствен интелект, след което компанията регистрира експлозивен ръст.

До есента на 2023 г. основателят на Duukan уволни останалите служители. Оттогава клиентите комуникират изключително с чатбот, което позволи на Duukan да намали времето за чакане за отговор на повикване и да разреши проблема на обаждащия се. Самата компания веднага се лиши от основен елемент от оперативните разходи – необходимостта да плаща заплати на служителите. Според изчисленията на основателя на Duukan, чатбот, базиран на изкуствен интелект, му струва 100 пъти по-малко.

AI е в състояние да замени журналистите, дизайнерите и художниците. В света има все повече невронни мрежи, които създават изображения въз основа на проста текстова заявка. Офис чиновниците също могат да останат без работа – изкуственият интелект ще бъде напълно способен да изпълнява задълженията им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай