Застой в преговорите между Сърбия и Косово

Трябва да се търси мир и стабилност, а не да се подхранват дългогодишни различия

Застой в преговорите между Сърбия и Косово | StandartNews.com

Лидерите на Сърбия и Косово не успяха да разрешат различията, подклаждащи напрежението между отчуждените балкански съседи по време на разговорите, проведени в четвъртък. Те се договориха да подновят дискусиите преди крайния срок 1 септември, който може да предизвика допълнителни безредици, съобщи "Ройтерс".

"За съжаление, днес не постигнахме споразумение", съобщи върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика Жозеп Борел.

Изявлението му бе направено след няколкочасови разговори при закрити врата в Брюксел между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти.

"Но това не е краят. Двамата лидери се съгласиха, че процесът трябва да продължи и ще бъде подновен през следващите дни", успокои той.

"Има още време до 1 септември, аз не се отказвам", каза Борел след преговорите, които бяха съдействани от ЕС.

Борел е казал на лидерите, че при продължаващата война, която бушува в Европа, трябва да се търси мир и стабилност, а не да се подхранват дългогодишни различия.

"Това се случи, когато сме в критично време за Европа", каза той. "Виждаме завръщането на войната на нашия континент след руското нахлуване в Украйна. Изправени сме пред драматичен и много опасен момент за нашия континент."

Припомняме, че напрежението между Сърбия и Косово избухна отново този месец, когато Прищина заяви, че ще задължи сърбите, живеещи на север, подкрепяни от Белград, да използват косовски регистрационни номера на автомобилите си.

Ситуацията се успокои, след като Курти, под натиска на САЩ и ЕС, се съгласи да се отложи правилото за регистрационните номера до 1 септември и мироопазващите сили на НАТО наблюдаваха премахването на пътните блокади, поставени от сърбите.

Косово спечели независимост от Сърбия през 2008 г. Белград обаче все още смята Косово за неразделна част от своята територия. То отрича нагнетяване на напрежение и конфликт там и обвинява Прищина, че потъпква правата на малцинствените сърби.

Етническите сърби са около 5% от 1,8-милионното население на Косово.

НАТО увеличи присъствието си в северната част на страната. Свидетел на Ройтерс в четвъртък е видял американски и полски войски да патрулират по два пътя, водещи към границата със Сърбия.

Говорител на НАТО каза, че позицията на силите за Косово (КФОР) е насочена към гарантиране, че мироопазващите сили могат да реагират бързо на всякакви предизвикателства пред сигурността.

"Бихме искали да уверим всички, че КФОР са готови да се намесят, ако е необходимо", каза говорителят.

Източник: news.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай