Заради щъркели спряха тока в Турция

Целта е да се предотврати смъртта на мигриращите щъркели, които на път за Африка кацат по далекопроводи с високо напрежение

Заради щъркели спряха тока в Турция | StandartNews.com

В продължение на 12 часа жители на турския окръг Балъкесир останаха без ток. Причината бе, че властите прекъснаха електрозахранването в името на безопасността на мигриращи щъркели, съобщава Анадолската агенция.

Мярката е взета, за да се предотврати смъртта на щъркелите, които на път за Африка кацат по далекопроводите с високо напрежение.

Жители на местни общини, през които минава миграционният маршрут на птиците, уведомили властите за опасността. Екипи на електроразпределителната компания са се запознали на място със ситуацията и са взели решение да спрат временно електроподаването до отлитането на щъркелите, пише dir.bg. Това оставило без ток жителите на редица селища в района в продължение на 12 часа.

Щъркелите, гнездящи в околията на град Съндъргъ, окръг Балъкесир, са се превърнали в запазена марка на района, а образът им се използва като туристическа емблема, казва кметът на Съндъргъ Екрем Яваш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай