YouTube отказа да свали скандалния филм за Мохамед

YouTube отказа да свали скандалния филм за Мохамед | StandartNews.com

YouTube отказа да свали скандалния филм „Невинността на мюсюлманите", който предизвика масови безредици и нападения в мюсюлманския свят.

Тази седмица в сайта беше публикувано видео, което е част от филма. В четвъртък то е видяно над 122 хиляди пъти. Под него пък има много коментари, които искат д абъде махнато. Въпреки това YouTube отказа да го свали с мотива, че не противоречи на етичните му норми и че не трябва да се ограничава свободата на словото.

Заради масовите безредици и атаките на американските посолства в арабския свят обаче сайтът заяви, че е ограничил достъпа до клипа в Либия и Египет. От компанията заявиха и че съчувстват на близките на загиналите в атаките над американските посолства. Жартва на избухналото напрежение стана американският посланик в Либия, който загина при атака на US мисията в Бенгази.

Актрисата Синди Ли Гарсия, която се появява за кратко в трейлъра, обясни, че не е знаела, че филмът ще бъде за Пророка. Гарсия разказва, че миналата година била повикана на кастинг за филма "Пустинният воин".

В интервю за Ройтерс тя казва, че кадрите във видеото не приличат на това, което е снимано за филма, сниман през лятото на 2011 г. в църква край Лос Анджелис. Актьорите стоели пред "зелен екран", какъвто се използва за наслагване на фонови изображения.

Участвали около 60 актьори и 45 души снимачен екип. В съобщението за кастинга филмът бил представен като нискобюджетен исторически приключенски филм, чието действие се разиграва в Арабската пустиня, като нито една от ролите не била наречена Мохамед. Калифорнийската актриса разказва, че във филма има сцена, в която нейната героиня е била принудена да даде детето си на герой, наречен Господаря Джордж. В обявата за кастинга той е описан като "силен лидер" и "тиранин". В 13-минутния трейлър героинята на Гарсия е дублирана в тази сцена и в дублажа вече не става дума за Джордж, а за Мохамед.

Филмът можеше да остане незабелязан, ако не бе пуснат в интернет на 11 септември. 13-минутният трейлър се завъртя в YouTube. Въпреки големия натиск сайтът за видеосподеляне отказа да свали клипа. Продуцентът, 54-годишният американец от еврейски произход Сам Басайл, обяви, че е създал лентата с 5 милиона долара еврейски дарения. Той нарича исляма раково образувание, като в същото време настоява, че филмът е политически, а не религиозен. АП цитира други източници, според които важна роля в създаването на филма е изиграл коптски християнин, живеещ в Южна Калифорния, съден за финансови престъпления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай