Военните преврати за последните 10 г. В Гвинея стана страшно

Задържаха президента, метежниците затвориха границите

Военните преврати за последните 10 г. В Гвинея стана страшно | StandartNews.com

Военният преврат, който тече в Гвинея, не се отличава особено от метежите, избухнали през последните 10 години в африканския континент.

В столицата Конакри в района на президентската резиденции ехтят изстрели, лоялните към държавния глава Алфа Конде задържаха 25 военни, но метежници арестуваха президента както и много от високопоставените държавни чиновници. Опитът за пуч идва малко след като Конде си осигури възможност чрез Конституцията да се яви за трети път на избори, което породи серия от протести заради сигнали за корупция. Начело на метежниците е полковник Мамади Думбуя, бивш служител на Френския чуждестранен легион. Той вече обяви, че разпуска правителството, отменя Конституцията и затваря границите.

Конакри

Ето и останалите военни преврати за последните 10 години.

2021

На 1 февреари 2021 в Мианмар или Бирма военни извършиха преврат в страната непосредствено преди началото на парламента след изборите и застанаха начело на управлението.. Месеци преди това протестите бяха кървави, в Военните обвиниха централната избирателна комисия и управляващата партия - Национална лига за демокрация, че са фалшифицирали вота.  Президентът е арестуван, заедно с премиера, който е Нобелов лауреат.  Военниге обявиха извънредно положение за една година и назначиха нови избори.

Протести в Мианмар

2020

На 18 август 2020 година в Мали на военната база до столицата Бамако започна преврат, арестуван бе президента Ибрахим Бубакара Кейти и премиера. Двамата подадоха оставка, а военните насрочиха нови избори. Те закриха границите, създадоха Комитет за спасение на народа. Впоследствие пуснаха президента и насрочиха избори за 25 септември. Президент стана бившият министър на отбраната, а премиер - ексвъншният министър. Малко по късно Комитетът беше разпуснат, а страната се върна към нормалния ритъм.

Посрещат Комитета за спасение на народа в Мали

2019

11 април 2019 година в Судан президентът Омар ал Башир бе арестуван, отстранен от власт и осъден на две години затвор заради корупция. Повдигнато му бе и обвинение за преврата от 1989 година, с който той дойде на власт. Башар продължава да е в затвора в Хартум.

Протестите в Судан

2017

15 ноември 2017 година в Зимбабве военни нахлуха в президентската резиденция и сложиха под домашен арест дългогодишния президент Робърт Мугабе, който по онова време беше на 93 години. Впоследствие го отстраниха от шефското място на партията му. Почти година след това той подаде оставка, а месеци по-късно почина в болница в Сингапур на 95-годишна възраст.

Военно положение в Зимбабве

2015

На 19 септември 2015 година в Буркина Фасо военни задържат президента Мишел Кафандо и временния премиер с почти цялото му правителство. След смяната на постовете на първите мъже в държавата, старите властимащи са освободени, военните подписват споразумение за предотвратяване на насилието в столицата Уагадугу.

Буркина Фасо пламна в огньове

2014

През май 2014 година в Тайланд на фона на масови протести по улиците се извършва държавен преврат под лозунга за национално примирение след многогодишен политическо разделение за и протев клана Шинаватра. Конституцията бе отменена, временното правителство бе оглавено от отлавилия преврата генерал, А временният закон забрани политическата дейност в страната. Четири години отне създаването на нова Конститузция, а след 2019та година в страната бяха проведени първите парламентарни избори.

Тайланд раздиран от протести

2013

През юни 2013 година в Египет на фона на протести представители на ново движение отстраниха президента Мохамед Морси и обявиха преходен период. Почитателите на Морси провеждаха антипротести, но президентът бе вкаран в затвора.Съдът му наложи смъртно наказание, но върховния касационен съд отмени решението, а по време на заседанията през 2019 година Морси почина в съда.

Египет срещу Морси

2012

На 12 април в Гвинея Бисау непосредствено преди втория кръг на президентските избори се извърши военен преврат. Военни арестуваха президента, после обявиха, че не искат властта, а справедливост. Президентът и сподвижниците му успяха да напуснат страната, следваха избори, на които лидерът на Националната африканска партия за независимост на Гвинея и Кабо Верде Жозе Марио Ваз стана президент.

Президентът на Гвинея Бисау чете оставката си

Спомняте си за преврата в Мали от началото на текста през 2020 година, когато бе свален президента Кейти?

 Самият той дойде на власт с преврат през 2012 година, който махна предишния държавен глава  Амаду Туре, припомня Риа Новости.

Кейти, по времето когато идваше на власт в Гвинея

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай