В Гърция. Убийствен данък за собственици на яхти

В Гърция. Убийствен данък за собственици на яхти | StandartNews.com

Шоков данък лукс ще плащат собствениците на мощни автомобили в Гърция, а притежателите на яхти ще се облагат с нови такси. Размерът ще се определя от големината на плавателния съд и кубатурата на двигателя, съобщават вестниците в южната ни съседка.

Налогът се отнася за автомобили с мощност над 2000 к.с. и се очаква да засегне сто хиляди собственици на луксозни возила.

Властите са разпоредили притежателите на такива автомобили да не бъдат освобождавани от данъка дори и ако са решили да върнат регистрационните номера. Такъв данък ще се плаща и за миналата година.
Тази седмица финансовите министри от еврозоната се споразумяха Гърция да получи спасителен транш в размер на 6.8 милиарда евро, който ще бъде разделен на по-малки вноски.

Първата вноска от 4 милиарда евро от европейския спасителен фонд Гърция ще получи още този месец. Втората вноска от 1.8 милиарда евро ще плати Международният валутен фонд през август, а финалният транш от 1 милиард евро ще бъде осигурен от еврозоната през октомври.

При преговорите кредиторите и Гърция спориха за пробното намаляване на ДДС за услуги в областта на общественото хранене от 23 на 13%. Атина смята, че намаляването на ДДС в тази сфера ще помогне за развитието на туризма и увеличаване на търсенето.

Правителството предложи на кредиторите загубите от намалението на данъка да бъдат покрити, като още тази година бъде въведен данък "лукс" при покупка на скъпи автомобили и яхти.

Окупират кметства в Елада

Протестиращи общински служители се готвеха да окупират кметства и други служби от местната власт в Гърция в сряда. От няколко дни те протестират срещу съкращенията в държавния сектор, обещани от правителството на международните кредитори в замяна на отпускането на пореден транш от спасителната помощ за страната.

Решението за окупации на кметствата е взето от синдиката на общинските служители, който вчера трябваше да се произнесе и за формата на по-нататъшните протестни действия. Ден по-рано общинските служители излязоха за пореден път на улиците в рамките на свиканата от техния синдикат нова 24-часова стачка. Около 3000 общински служители протестираха в Атина, надувайки сирени и развявайки плакати с надписи: "Кажете "не" на уволненията".

Свикват обща стачка на 16 юли

Основните синдикати в Гърция - конфедерацията на труда ГСЕЕ, обединяваща работещите в частния сектор, и федерацията на държавните служители АДЕДИ - свикаха обща стачка на 16 юли, за да се противопоставят на новия кръг от съкращения в обществения сектор, обявен от правителството, за да осигури поредния спасителен транш за страната, предаде АФП.

"Спешна среща на изпълнителната комисия реши да свика 24-часова обща стачка на 16 юли" като реакция на правителствения закон за съкращения, заявиха от ГСЕЕ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай