Украйна бе във фокуса на Съвет „Външни работи" в Брюксел

Украйна бе във фокуса на Съвет „Външни работи" в Брюксел | StandartNews.com

Брюксел. Събитията в Украйна бяха в центъра на вниманието на министрите на външните работи на ЕС, които се събраха днес в Брюксел на Съвет „Външни работи" (СВР). Участниците потвърдиха отново, че ЕС стои твърдо зад единството, суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и призоваха Русия към същия подход, съобщиха от министерството на външните работи.

Още в първия параграф на заключенията по Украйна се подчертава, че трагичните събития в Одеса на 2 май, при които имаше много убити и ранени, трябва да бъдат обект на пълно разследване и отговорните да бъдат изправени пред правосъдието. Съгласно лансираната от българския министър на външните работи Кристиан Вигенин в Съвета на Европа инициатива, днес СВР насърчи участие в разследването на Международната консултативна група по Украйна – като начин за гарантиране независимостта и прозрачността на разследването.

Отправен бе призив към всички страни по споразумението от Женева от 17 април 2014 г. да съдействат за намаляване на напрежението и гарантиране на сигурността на всички украински граждани. В заседанието участва и председателят на ОССЕ Дидие Буркхалтер, който представи дейностите на организацията в Украйна. Министрите от ЕС приветстваха презентацията му и изразиха силна подкрепа за работата на Специалната мисия за наблюдение на ОССЕ в страната, призвана да съдейства за изпълнение на споразуменията от Женева.

Подчертана бе важността от провеждане на мирни, честни и приобщаващи избори на 25 май т.г., които да дадат възможност на всички украински граждани свободно да изберат своето бъдеще. Европейският съюз ще допринесе в усилията за гарантиране на прозрачността на избирателния процес, като страните-членки активно ще участват в наблюдателската мисия на ОССЕ за изборите.

Специално бе подчертано, че при вземането на решение за евентуални бъдещи мерки ЕС ще отчете отношението и поведението на всички страни за произвеждането на свободни и честни избори в Украйна. Първите дипломати на ЕС заявиха, че Съюзът няма да признае нито вчерашните, нито евентуални бъдещи нелегитимни и незаконни „референдуми" в страната.
В същото време ЕС насърчи усилията на украинските власти за постигане на национално съгласие чрез провеждането на всеобхватен национален дебат за извършването на конституционни реформи, които да гарантират правата и свободите на всички украински граждани, включително на националните малцинства.

Съветът на министрите потвърди готовността на ЕС възможно най-бързо след провеждането на изборите в Украйна да бъдат подписани останалите части от Споразумението за асоцииране с Украйна, включително на всеобхватна зона за свободна търговия. ЕС ще окаже на Украйна финансова помощ в размер на над 1 млрд. евро за гарантиране на стабилността и извършването на важни икономически реформи. Разглеждат се и възможностите за предоставяне на експертиза в сектора на сигурността и върховенството на закона.

Взето бе решение за разширяване на критериите за налагане на ограничителни мерки срещу физически лица, които активно подкрепят политика и действия за подкопаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, и свързаните с тях юридически лица.

Друга тема от дневния ред на министрите бе Близкоизточният мирен процес. Отбелязана бе необходимостта от продължаване на последователната подкрепа на ЕС за усилията на държавния секретар Джон Кери и съдействието, което ЕС може да окаже за възобновяване на преговорите.

Съветът прие заключения по отвличанията Нигерия, в които се изразява дълбока загриженост от терористичните атаки в северната част на страната и се осъжда отвличането на повече от 200 момичета. Министрите проведоха и неформална дискусия по Европейската политика за съседство, като обмениха мнения за приспособяването й към настоящите предизвикателства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай